EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Училище по занаяти и готварство в троянско село

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Училище по занаяти и готварство в троянско село

mail17:08 | 25.08.2023прегледи 454 коментарикоментари 0


Ентусиасти създават международно училище по занаяти и готварство в троянското село Голяма Желязна. Росица Мутафчиева, Анна Българанова и Юри Стайков – хора с различни професии, са решили да възстановят и върнат към живот стари, изоставени сгради в селото, сред които и затворено преди години учебно заведение, както и да възродят традициите в региона в областта на занаятите и кулинарията. За целта през 2020 г. създават "Шарена задруга", защото самите те са шарени в своите идеи и умения, каза в интервю за БТА Росица Мутафчиева.

Тя разказа, че преди две години случайно, разхождайки се в Троянския край, тримата попаднали на изоставеното училище. Привлечени от природата и духа на Голяма Желязна решили да направят нещо в това българско село, намиращо се на брега на язовир Сопот.

"Откривайки училището, първата ни идея беше да го възстановим, да го възродим и да го върнем към живота. Малко по малко започнахме да се запознаваме с хората в селото. Установихме, че сме попаднали на вълшебно място, че хората са с много дух, че имат традиции в занаятите, в кулинарията. И съвсем естествено решихме, че ако ще го възраждаме, то трябва да е в тази посока. И затова направихме „Шарена задруга“ и започнахме да създаваме екип“, добави Мутафчиева.

Занаятчии и шефове готвачи от България и чужбина ще преподават в Голяма Желязна

След като придобиват от Община Троян сградата на старото училище и още няколко изоставени, сформират екип от България и чужбина от занаятчии и шефове готвачи.

„Всъщност ще създадем две училища - за кулинария, което ще се помещава в старото училище в Голяма Желязна, и занаятчийско училище, което ще е в терена на старата баня и фурна. Това ще са професионални учебни заведения за хора, които са завършили гимназиално ниво, искат да се развиват професионално в тази насока. Ще има и аматьорски курсове, които ще са малко по-кратки“ разказа Мутафчиева. Тя добави, че училището ще бъде лицензирано в Националната агенция за професионално обучение и образование.

По думите й в кулинарното училище ще се преподава хлебарство, сладкарство, френска и балканска кухня. „Сред партньорите ни са едни от най-добрите в тази сфера. Това са  „Феранди Парис“ в Париж - едно от най-старите кулинарни училища, Грета Цветкова – „Claire Cafe“, която е сред най-добрите сладкари в България, street chefs Петко Цочев и Димитър Добрев, които са от Троян, въпреки че са много познати в цяла България,  Пресиян Петров – Baker Brothers.

В занаятчийското ни училище сме още по-шарени, защото там се фокусираме върху керамика, дърво, текстил и иконопис. Имаме керамици от Троян - Румен Георгиев, Емилия Емилева, дърворезба работим с Петър Колев , Христо Кирилов, иконопис - Наталия Билчева. За преподаването на текстил разчитаме на Ася Асенова от Велико Търново, Боряна Мирчева от Голяма Желязна, Мария Иванова от Лондон“, посочи Росица Мутафчиева.

Учебната програма ще е разделени на модулни курсове

По думите й това, което ги прави различни и гъвкави, е, че ще предлагат по-къси и по-дълги модулни курсове, в зависимост от специалността и нивото. „Така няма да се изисква някой да изостави всичко и да дойде за две или три години да се учи при нас. Работим в посока да имаме и онлайн курсове за начални нива“, обясни Мутафчиева.

По думите й тази програма е добра възможност за привличане на преподаватели от различни държави, които ще идват за къси мастърски класове. „Преподавателите ни са професионалисти, които работят по цял свят, обикалят, няма как да ги доведем и застопорим в Голяма Желязна. Обществото ни е много динамично. Младите хора в момента са многоцветни, многопластови, изобщо много заети и е прекрасно да имат възможността да се включват за малък период от време в обучението, а след това да продължат с ангажиментите си. Така тази модулна система се оказва плюс и за преподавателите, и за учениците“, каза още Мутафчиева.

В училището ще се приемат ученици от цял свят

Двете училища ще бъдат изцяло международни и ще приемат ученици от цял свят, на възраст между 18 и 100 години. Общият капацитет ще е между 80 и 100 души. Ще бъдат изградени и общежития за учениците и преподавателите.

Очаква се да отвори врати през 2025 г.

Очаква се училището да отвори врати през септември 2025 г. „Имаме страшно много работа по възстановяване на старите сгради. В някои от случаите се налага построяване на нови такива. Целта ни е да възродим  училището, строено през 1932 година и изоставено през 2006 година. Ние се целим към наистина модерни пространства, в които ще могат учениците да се учат с нови технологии, но запазвайки духа и архитектурата на старите сгради, а това е много сложна задача. Екип от десет архитекти, заедно със занаятчиите, изработват проектите за съответното пространство, така че обстановката да е максимално адаптирана за това, което ще се прави“, обясни Росица Мутафчиева.

Идеята има много съмишленици и среща голяма подкрепа от местната общност

Тя сподели, че идеята им набира много съмишленици и среща голяма подкрепа и от местната общност, и общинското ръководство.

Затова са сигурни, че този проект ще е успешен и това е правилното място да се реализира. Той цели да възстанови, да регенерира, да развие общността, но и също така той да бъде финансово успешен. Това не е просто един социален проект, а бизнес план. Той трябва да бъде устойчив, за да може да съществува и за да може да дава хляб и развитие на всички хора, които се включат в нея, обясни Мутафчиева.

Финансирането е от различни източници. За всеки курс ще се плащат такси, които ще са  конкурентни на eвропейския пазар, ще има и стипендия.

„Искаме наистина да направим един модерен международен кампус, който се фокусира върху традиции и традиционни практики. Да научиш един занаят не е само нещо, което правиш с ръцете си, то е да приемеш история и култура в себе си“, категорична е Росица Мутафчиева.

По думите й през последните години, особено от ковид пандемията насам, има сериозно връщане към корена и традициите. Според нея международният интерес към България е доста голям. „Ние сме една малка държава, добре позната почти в цял свят с различните ни специфични практики, природни забележителности, кухня, изкуства. Има хора, които се интересуват, а тези, които не знаят за нас, ще се опитаме да им разкажем и да ги привлечем“, заяви още Мутафчиева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg