EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

УФР запази без промяна ОЛП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

УФР запази без промяна ОЛП

mail16:06 | 15.12.2023прегледи 1118 коментарикоментари 0


Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ очаквано обяви след края на двудневното си заседание по паричната политика, че запазва без промяна основните лихвени проценти на нива от 5,25-5,50 на сто и същевременно загатна, че през 2024 г. предстоят три понижения, съобщи Си Ен Би Си. Задържането на лихвите на това равнище става в рамките на трета поредна среща на централната банка.

Тъй като инфлацията постепенно спада, а икономиката се запазва на добро равнище, от УФР решиха единодушно да не правят промени в лихвените нива, посочва Си Ен Би Си. Същевременно членовете на комитета по паричната политика загатнаха, че през 2024 г. предстоят поне три намаления на лихвите, вероятно с по четвърт процентен пункт всеки път. Това е под очакванията на пазарите, които се надяваха на четири намаления, но над изявите на представители на УФР, които твърдяха, че свалянето на лихвите едва ли ще е възможно повече от два пъти.

Членовете на комитета очакват още четири понижения с по четвърт процентен пункт през 2025 г., както и три през 2026 г., с което основните лихвени проценти биха спаднали до нива от 2-2,25 на сто.

Инвеститорите сега ще проследят с интерес по-късно тази вечер пресконференцията на президента на УФР Джером Пауъл, от когото се очаква да хвърли повече светлина върху бъдещите стъпки на централната банка по отношение на паричната политика./БТА


Тагове: УФР, ОЛП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg