EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Успешни стрес-тестове за британските банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Успешни стрес-тестове за британските банки

mail13:04 | 02.12.2015прегледи 941 коментарикоментари 0


Всичките седем водещи британски банки са преминали успешно стрес-тест. Това се посочва в Доклад за финансовата стабилност и резултати от последния "стрест-теста" на Английската централна банка. Централната банка все пак отбеляза, че две от банките -  Royal Bank of Scotland Group PLC и Standard Chartered PLC не са успели да преминат тестовете, свързани с техните финансови баланси, но няма да бъдат принудени да повишат допълнително капитала си, тъй като вече са предприели мерки за засилване на финансовите си баланси.

Останалите пет големи банки - Barclays PLC, HSBC Holdings PLC, Lloyds Banking Group PLC, Nationwide Building Society и Santander U.K. са преминали успешно оценката на техните активи и на финансовото им състояние.

Английската централна банка заяви, че ще отслаби натиска върху британските банки да държат по-голям капитал, отбелязвайки, че капиталовите изисквания няма да продължават да пълзят нагоре през следващите години, тъй като повечето банки вече са постигнали целите за  "капиталова адекватност от първи ред (Tier 1)" на ниво от 11% за рисково претеглените активи до 2019-а година.

По-мекият тон на Английската централна банка е факт, тъй като тя вече се чувства по-уверена, че може спокойно да се справи с евентуален банков фалит, като в същото време водещите кредитни институции в страната притежават дългове, които могат по-лесно да бъдат отписани във времена на нови банкови кризи.

Централната банка на Англия обаче има възможност да въздейства върху капиталовите изисквания в зависимост от състоянието на британската икономика с помощта на нов инструмент, наречен "париращ цикличен капиталов буфер". Този буфер в момента е на нула, но длъжностните лица на АЦБ сигнализираха, че през март 2016 година ще обмислят възможност за негово повишение.

Проведеният банков "стрес-тест" включва хипотетични сценарии, при които икономиките на еврозоната и на Китай се свиват (изпаднат в рецесия), цените на суровините се сринат допълнително и банките се наложи да се борят с просрочване на задължения от страна на  шепа техни основни търговски партньори.

БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg