EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Успехите и провалите на BG правителства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Успехите и провалите на BG правителства

mail11:10 | 17.02.2011прегледи 1404 коментарикоментари 0


ИПИ днес публикува второто издание на „Успехите и провалите на българските правителства”. То допълва първото изследване от 2008 година с нови 153 доклада. Така обновеният анализ включва 586 одита и обхваща 12 години - от 1998 до 2009 година.
Анализът изследва работата на централната администрация чрез преглед на одитните доклади на Сметната палата на Република България. Авторите на изследването класифицират докладите като успешни или провалени, а тези, чиито изпълнение и резултати са спорни, са разглеждани като „некласифицирани”.

Резултати
Размерът на направените държавни разходи в разгледаните 586 одита възлиза на 63 млрд. лв., т.е. прегледът оценява около 1/3 от всички извършени държавни разходи за този период. Обобщените резултати от прегледа на 586-те доклада изглеждат така:

-случаи на успех – 142, които възлизат на 22 млрд. лева.
-случаи на провал – 238, които възлизат на 24 млрд. лв.
-некласифицирани случаи – 206, които са на стойност 17 млрд. лв.

В случаите на провал допълнително идентифицираме и конкретните загуби - пари, за които има ясни данни, че са били разходвани неправомерно и/или не е бил постигнат дори минимален резултат.
За всички 586 разгледани доклади конкретно идентифицираните загуби са за над 950 млн. лева за разглеждания период.

Изводи
Одитните доклади на Сметната палата показват, че българската администрация не е достатъчно ефективна при изпълнение на дейностите, с които се заема. Администрацията преразпределя значителна част от произведеното в икономиката и често го прави неефективно. Това поставя под въпрос необходимостта от намеса в много сектори под формата на регулации, програми и харчене на средства.

Препоръки
Дори и да има политическа воля за определени програми, то е задължително да се прави:
1.Предварителна оценка на програмите и инициативите на администрацията. Така ще се ограничат поне частично финансовите загуби и ще се осъществяват програми, за които има реална нужда;
2.Последваща оценка на програмите – от успешните ще се взема пример и при постигане на поставените цели ще се преценява дали да продължават. Провалените програми ще могат бързо да бъдат коригирани или прекратени, ограничавайки силно финансовите загуби за бюджета и негативните нефинансови последствия за икономиката.

Пълната база данни, съставена от прегледаните доклади на Сметната палата (586 броя), подредена по отговорни ведомства и съдържаща информация за всяка една конкретната дейност, периода на одита, пълната сума, причините за категоризирането - било то успех, провал или некласифицирани, както и конкретните загуби, при наличието на такива, e достъпна тук. Целият анализ може да се види:


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049