EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ускорение на инфлацията във Франция и Испания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ускорение на инфлацията във Франция и Испания

mail16:03 | 16.05.2023прегледи 539 коментарикоментари 0


Инфлацията във Франция се е ускорила незначително спрямо първоначалната прогноза през април, се посочва в последните данни на Националния статистически институт "Инсее" (Insee), публикувани днес и цитирани от ДПА.

Индексът на потребителските цени е скочил с 5,9 на сто на годишна основа през април след увеличение от 5,7 на сто през март. Той съответства на първоначалната оценка, публикувана на 28 април.

Лекото повишение на инфлацията се дължи основно на случилото се в енергийния сектор. Годишният растеж на цената на електроенергията се е увеличил от 4,9 на сто през март до 6,8 на сто през април.

Междувременно инфлацията при хранителните стоки е намаляла до 15 на сто спрямо 15,9 на сто. Цените за промишлените стоки са се повишили с 4,6 на сто, а тези на услугите - с 3,2 на сто.

На месечна основа потребителските цени са се повишили с 0,6 на сто през април след увеличение от 0,9 на сто през предходния месец в съответствие с първоначалните очаквания.

Хармонизираният индекс на ЕС е скочил до 6,9 на сто през април спрямо 6,7 на сто през предходния месец, според прогнозите. На месечна основа хармонизираният индекс на ЕС се е повишил с 0,7 на сто спрямо март , когато е нараснал с 1 на сто. 

В същото време общата инфлация в Испания се е ускорила до 4,1 на сто въпреки лекия спад при цените на хранителните стоки, съобщи в. "Паис".

Цените в потребителската кошница на испанските домакинства са се понижили до 12,9 на сто, което е спад с 3,6 пункта спрямо март и подхранва идеята, че цените са достигнали пика си, се посочва в данните на Националния статистически институт "Ине" (Ine). 

Междувременно електроенергията се е понижила с 36,2 на сто, а природният газ с 6,9 на сто.

Данните отчитат въздействието върху цените на Страстната седмица. Най-голямо увеличение е регистрирано при хотелите, хостелите и пансионите (17,2 на сто), детското облекло (13,7 на сто) и международните туристически пакети (13,7 на сто).

Анализаторите предупреждават, че деескалацията на инфлацията ще има повече или по-малко подчертани възходи и спадове в зависимост от геополитически фактори като войната в Украйна, метеорологичните условия - валежи или по-скоро недостига им и трудно предсказуемата динамика на пазара, обобщава "Паис"./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg