EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Усвояването на евросредствата става постепенно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Усвояването на евросредствата става постепенно

mail13:05 | 12.11.2010прегледи 722 коментарикоментари 0


Във всяка страна от Европейския съюз е трябвало да мине известно време за усвояване на европейски средства. Това се случва и в България. Гледам на това по реалистичен начин. В Европейската комисия знаем какво трябва да се направи, готови сме да помогнем на България. А България трябва да следва правилата, да е сигурна, че се следват правилните процедури, че има добър контрол върху харченето на европейските пари, заяви за БТА Тон ван Лиероп, говорител на комисаря по регионалната политика Йоханес Хан.
Миналата сряда бе публикуван петият доклад на Европейската комисия за кохезионната политика, която включва и регионалната.
Към него за страната ни бе отбелязано, че ще получи 2,8 милиарда евро за опазване на околната среда, предотвратяване на рискове и енергетика, за транспортни проекти - 2 милиарда евро, за научни изследвания и внедряване - 850 милиона евро, за подобряване на трудовата заетост - над 370 милиона евро, за подкрепа на бизнеса - 320 милиона евро и др. В доклада обаче не се посочваше как върви усвояването на тези големи средства.
В едни страни усвояването става по-бавно, особено в новоприетите, отколкото в други, а България и Румъния са най-новите страни в Европейския съюз. Те трябва да въвеждат нова административна система, да обучават работещите в нея. Помагаме за обучението на експерти заедно с Международния валутен фонд и Световната банка. Но назначаването на подходящи хора, използването на правилната система, както и налагането на подходящ дух на работа отнема време. Нормално е, че новите
страни членки изпитват затруднения в началото да задвижат машината. При всяко положение сега при нас идват повече проекти от България, отбеляза Тон ван Лиероп.
Той не можа да уточни колко проекти са постъпили досега от България и в кои области. Получените в Европейската комисия проекти са много, нови пристигат непрекъснато. Проектите за използване на кохезионни средства са около 2 милиона за сегашния финансов период 2007-2013 г., каза говорителят.
България и Румъния са нови страни членки. Те трябва да привикват към правилата, да прилагат постигнатото в Европейския съюз, да свикват с административните изисквания за кандидатстване за европейски средства. Затова е важно в тях да има добре действащи системи за изпълнение на проектите. Тези системи избират проектите, те следят за осъществяването им. Ако проектите са за под 15 милиона евро европейско финансиране, а огромна част от тях са такива, националните системи вземат решение, след това ние проверяваме, допълни той.
Тон ван Лиероп не се притеснява, че по средата на финансовия период 2007-2013 г. има забавяне в усвояването на европейски средства от България. Вярно е, че сме в средата на периода, значи може да се мисли, че чашата е наполовина пълна или наполовина празна. Имаме пълна готовност да окажем помощ на България, когато това е необходимо, за прилагане на проектите, като сме постигнали увереност, че правилата и процедурите по отношение на средствата са спазени. Все пак сега е прекалено
рано да се каже какво ще стане през следващите години.
Подтикваме българските власти да действат достатъчно бързо, направени бяха някои предварителни плащания, работим заедно с финансовите институции за максимално финансиране от европейските фондове. Реалисти сме и смятаме, че България трябва да свърши много работа. Затова сме готови да помогнем на България. Вярно е, че големи европейски средства са предназначени за страната ви. Вярно е също, че "предназначени" не означава "използвани", но би било добре, ако предназначените средства бъдат използвани.
Ако не бъдат, те ще се върнат в бюджета на Европейския съюз.
Разбира се, важно е средствата да бъдат усвоени колкото може по-бързо. Въпреки, че е възможно да се увеличи срокът за използване извън годините на финансовия период 2013 . Известни средства могат да бъдат платени след като изтече този срок. Разполагаме с правилото "N плюс 2", според което плащания по проекти може да има до две години след края на финансовия период. Искаме обаче да не се стига дотам. За България, както и за всяка страна членка, е най-добре да има стабилен приток на
средства и инвестиции, изтъкна в заключение Тон ван Лиероп.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg