EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Управляващите: Стабилни банки, стабилна икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Управляващите: Стабилни банки, стабилна икономика

mail18:36 | 22.06.2009прегледи 721 коментарикоментари 0


boxes_stable1Банковата система е стабилна без държавата да е похарчила нито лев от парите на данъкоплатците за капитализирането й, увери в Несебър финансовият министър Пламен Орешарски.
Приоритетно наблюдаваме този сектор и твърдя, че той ще остане стабилен, въпреки кризата. Наистина има леко нарастване на броя на т.н. лоши кредити, но банките имат ресурс да се справят с този проблем", каза още Орешарски, цитиран от Econ.bg.
Антикризисните мерки започнаха още миналата година по това време, но не искахме да ги рекламираме чрез медиите. Ние първо стабилизирахме банковата система и бюджета за 2009, каза от своя страна на Румен Овчаров от „Коалиция за България", съобщи агенция „Фокус".
Овчаров заяви, че никой не е познал как и до къде ще стигне кризата - нито МВФ, нито ЕК. Затова подходът на широките буфери беше правилният подход. Буферите ни са над 4 милиарда лева. 100 милиона бяха насочени към изграждане на индустриални зони, в началото на годината, когато ресурсът беше изчерпан, правителството съкрати над 250 милиона лева от преразглеждане на административни разходи.
Паралелно с това българската банка предприе ред действие за стабилизация на банковата система - над 3 милиарда се върнаха в българските банки. Към настоящия момент финансовата ни сметка излиза на плюс, като фискалният резерв на страната е 8.3 милиард, а валутният резерв над 23 милиарда лева. Именно затова вносът се свива значително повече от износа. И резервите на страната не само не са намалели, а са се увеличили от гледна точка на финансовата стабилност на България.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg