EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Управление на данни: нови правила + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Управление на данни: нови правила + видео

mail12:07 | 14.04.2022прегледи 207075 коментарикоментари 0


Използването на големи обеми от данни има потенциал да промени съществено много сектори − от селското стопанство до здравеопазването.

Ако компаниите имат достъп до повече информация, те могат да разработят нови продукти и услуги. Затова достъпът до данни е ключов за цифровата трансформация на ЕС и за реализиране на потенциала на изкуствения интелект.

На 6 април 2022 г. Парламентът прие законодателния акт за управлението на данните. Той цели да намали разходите на компаниите за набавяне на данни, както и пречките за навлизане на пазара на цифрови услуги.

„Данните имат стойност само ако се събират, обработват и използват по правилния начин“, заяви Ангелика Ниблер (ЕНП, Германия), автор на доклада на Парламента. „Някои компании може би дори не знаят какво може да се прави с данните, събирани например от производствени машини. Чрез повече споделяне на данни ще се появят нови бизнес модели, ще се постигне ефективност и ще се подобрят продуктите“.

Данните могат да са от полза и за потребителите и да помогнат например за намаляване на потреблението на енергия или за разработване на индивидуални лекарства. „Възможностите са практически неограничени“, каза Ниблер.

Научете какво представляват масивите данни и какви са ползите и предизвикателствата.

Надеждно използване на данните

Новите правила се стремят да повишат доверието в споделянето на данни и да го приведат към изискванията на законодателството за защита на данните. Ще се използват широк набор от инструменти за тази цел − от технически решения като анонимизирането и обединяването на данни до налагането на правни изисквания на тези, които ще ползват данните.

Правилата ще спомогнат за по-доброто използване на данни, събирани в някои сфери на публичния сектор. Те позволяват също така създаването на общи европейски пространства на данни в различни области: здравеопазване, околна среда, енергетика, селско стопанство, мобилност, финанси, производство, публична администрация и умения.

Регулират се т.нар. пазари на данни − онлайн платформи, на които могат да бъдат купувани или продавани данни. Целта е такива посредници да получат признание като организатори на данни, заслужаващи доверие.

Правилата улесняват и споделянето на данни с нетърговски цели (в полза на обществото) от компании, организации или отделни хора.

Към момента големите масиви от данни са притежание основно на големи компании в цифровия бизнес. Законодателството иска да насърчи появата на алтернативи.

„Ние знаем от проучвания сред малкия бизнес, че много компании не са склонни да споделят данни, защото се страхуват, че данните могат да попаднат в грешни ръце“, заяви Ниблер.

„По същия начин ако аз като отделен човек споделям чувствителни данни за здравето си, искам да съм сигурна, че те се обработват от организация, заслужаваща доверие, която спазва дадени правила. С акта за управлението на данните, особено чрез схемата за сертифициране, ние можем да изградим пазари на данни, на които компаниите и гражданите могат да имат доверие“.

Следващи стъпки

Актът за управление на данните трябва да бъде приет от Съвета, представляващ държавите членки, преди да влезе в сила.

За да насърчи допълнително споделянето на данни, Европейската комисия предложи през февруари 2022 г. закон за данните. Парламентът подготвя своята позиция по това предложение.

Гледайте видеото, за да научите повече.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg