EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Упадъкът на Детройт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Упадъкът на Детройт

mail07:10 | 28.03.2013прегледи 767 коментарикоментари 0


Американският град Детройт, щата Мичиган, който е на ръба на фалита, премина под външно управление. Назначеният от губернатора републиканец Рик Снайдър антикрисизен управляваща на автомобилната столица на САЩ Кевин Ор пристъпи към изпълнение на задълженията си. Ор е участвал в успешното преструктуриране на автомобилния гигант Chrysler след фалита му, информира ИТАР-ТАСС.
Ор получи извънредно широки пълномощия. Под негов контрол вече е изпълнението на бюджета на града, с който до момента се разпореждаше кметството. Юристът може да променя трудови договори, сключени между града и синдикатите. Освен това Ор има право да продава градски активи и да намалява заплатите на местните чиновници с цел икономии.
Ор първо се срещна с кмета на Детройт Дейвид Бинг и някои негови подчинени. "Протягам маслиновото клонче на мира и се надявам на плодотворно сътрудничество. Сътрудниците на кметството, за разлика от мен, са избрани чиновници и по-добре чувстват пулса на града. Разчитам, че те ще включат във възстановяването на икономиката на Детройт", заяви юристът. Лишените от власт местни чиновници, а също и много от жителите на Детройт изобщо не се радват на въведеното външно
управление в града. Според тях назначаването на антикризисен управляващ ограничава избирателните права на гражданите.

Според антикризисния управляващ на Дейтрот резултатите от неговата дейност вероятно няма да се усетят веднага, но той изрази надежда да подобри сегашното катастрофално финансово положение на града за година и половина. Това е и срокът, даден му по законите на Мичиган. Основната цел на Ор, по думите му, е да не допусне фалит на Детройт. В противен случай американската автомобилната столица ще стане най-големият фалирал град в историята на САЩ.
През февруари специална комисия, анализирала финансовото положение на Детройт, стигна до извода, че бюджетният дефицит награда е 327 милиона долара, а общият дълг превишава 14 милиарда долара.
За влошаването на икономическото положение на града роля изиграха редица фактори: фалитът на някои автомобилни компании и закриването на заводи, значителният отлив на населението към предградията, започнал в средата на миналия век, а също и междурасовите конфликти. В момента в града живеят 713 000 души, а само преди 10 години населението на Детройт бе 1,8 милиона души. Освен това 83% от детройтчани са афроамериканци. Със свиване на броя на жителите на града започнаха да намаляват и приходите от данъци в местната хазна, инфраструктурата започна да се руши и на фона на всичко това нарасна престъпността, отбелязва ИТАР-ТАСС.
Детройт е шестият град в щата Мичиган, в който се въвежда външно антикризисно управление. Преди това щатските власти бяха принудени да вземат подобни мерки в Понтиак, Флинт, Екорс, Алън Парк и Бентън Харбър.

 


Тагове: Детройт, упадък
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg