EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Уникредит прогнозира + 4% ръст на БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уникредит прогнозира + 4% ръст на БВП

mail07:10 | 04.04.2017прегледи 2279 коментарикоментари 0


Ръстът на БВП на България през 2017 година може да стигне 3.9 – 4%  се отбелява в анализ от поредицата  Икономически проучвания на Уникредит Булбанк. Победата на ГЕРБ на предсрочните избори, провели се на 26 март, подготви сцената за поредното дясно-центристко коалиционно правителство, този път, с участието на националистите Обединени патриоти и Воля. Този резултат предполага завой към политики, които в по-голяма степен подкрепят растежа на БВП, както и продължаващ фокус върху някои структурни реформи. Докато поддържането на финансова дисциплина ще продължи да бъде важен приоритет, очакваме, правителството да предприеме селективно увеличение на публичните разходи. Това в комбинацията

със по-добрата външна среда и набиращото скорост усвояване на средства от ЕС ще помогнат растежът да достигне близо 3.9 - 4% през 2017 г. и 3.6% през 2018 г. Доколко устойчиви ще се окажат тези нива на растеж ще зависи от напредъка по прилагането на структурните мерки подкрепящи растежа, като ограничаването на корупцията, неефективното изразходване на публични средства и създаването на благоприятна среда за увеличаване на частните инвестиции и предприемачеството.

Както и преди, индивидуалното потребление ще остане в ролята на основен двигател на растежа, най-вече защото очакваме пазара на труда да продължи да създава нови работни места, а заплатите да нарастват. По-високата инфлация, причинена от нарастващите цени на суровия петрол ще отнема от покупателната способност на доходите на домакинствата. Този негативен ефект, обаче ще бъде повече от компенсиран от продължаващото силно възстановяване на пазара на труда, тъй като икономиката все още не достигнала пълна заетост, както и от очаквания завой към фискална политика, която в по-голяма степен подкрепя икономическия растеж, не само под формата на повече капиталови разходи, но и чрез по-високи пенсии и заплати в публичния сектор, които се очаква да станат факт по-късно през текущата година.

Целият анализ може да се вид тук.

 

 

 

 


Тагове: ръст, БВП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg