EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Уникална лаборатория във ВВМУ-Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уникална лаборатория във ВВМУ-Варна

mail12:07 | 25.05.2016прегледи 831 коментарикоментари 0


Варна, Мила Едрева, Данаил Войков, БТА

   Президентът Росен Плевнелиев откри във Висшето военноморско училище /ВВМУ/ във Варна уникална за страната лаборатория за изследвания на корабни баластни води и замърсявания с нефтопродукти. Новото звено отвори врати навръх 135-ата годишнина на морския университет. На тържеството присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, представители на държавната и местната власт, висши офицери. Гостите бяха посрещнати с военен ритуал.

   Лабораторията е на стойност 250 000 лева, посочи зам.-началникът на училището Калин Калинов. По думите му с новото оборудване България вече отговаря на изискванията на Конвенцията за управление на корабните баластни води, която предстои да влезе в сила. Международният документ изисква всяка държава да въведе стриктен регулаторен режим за изхвърлянето на баластните води, но досега нашата страна не е разполагала с необходимата за целта лаборатория.

   Новото звено ще бъде част от голям Център за борба с нефтените разливи, който в момента се изгражда във ВВМУ, допълни Калинов. В проекта ще бъдат инвестирани общо два милиона лева. Лабораторията, която бе открита днес, има възможност да уточни точния вид на всеки разлив с нефтопродукти, както и кой кораб го е причинил, уточни Калинов. Освен с изследвания бъдещият център ще работи по проблемите на търсенето и спасяването на море, както и върху реакция при кризи от различен характер.

   По-късно президентът ще присъства на тържественото събрание-концерт по случай юбилея на университета.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg