EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Университетите закриват специалности & факултети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Университетите закриват специалности & факултети

mail11:30 | 27.11.2014прегледи 1951 коментарикоментари 0


Вузовете сами ще закриват неефективни специалности и дори цели факултети.

Това предвижда мащабна реформа, за която са си стиснали ръцете ректорите на висши училища, БАН и министърът на образованието проф. Тодор Танев. Това е станало на неофициална среща в понеделник вечер, на която домакин е бил председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, пише "Преса".

Първата и най-важната от договорените крачки е била нова система за финансиране на университетите. Тя предвижда поетапното премахване на плащанията на бройка записани студенти, като вместо това държавни средства ще се дават само за първите два-три университета, които са водещи в определени научни области. Идеята е към 2020 година 60% от парите за дадено направление да бъдат разпределяни въз основа на това как се представя то в рейтинговата класация. Тя мери колко от завършилите работят по специалността си, както и какви доходи получават.

В момента заради принципа "парите следват студента" ректорите се изкушават да откриват нови специалности със съмнително качество. Когато не им се дават държавни пари заради слабото представяне, по естествен път ще се наложи те да бъдат закрити.

Очаква се новото правило да залегне в Стратегията за висшето образование. Министър Танев е изразил подкрепа за такава мярка и е обещал да внесе стратегията за гласуване в МС. След това залегналото в стратегията трябва да влезе като изменение и допълнение в Закона за висшето образование. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg