EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Унгария: Извънредно положение + арести

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария: Извънредно положение + арести

mail14:25 | 15.09.2015прегледи 3987 коментарикоментари 0


Правителството на Унгария обяви извънредно положение в два региона в южната част на страната, във връзка с наплива от бежанци, предаде Reuters. По думите на ръководителя на унгарския национален екип по реагиране при бедствия Джьорджи Баконди , граничната зона в две области ще бъде разширена от 10 на 60 метра и може да бъдат създадени транзитни зони. „Те може да служат като място за временно настаняване на лица, търсещи бежански или защитен статут, също и като място където са се провеждат процедурите по регистриране на чужденци и подаване на молби за предоставяне на убежище“, заяви Баконди.
 

От полунощ в сила влезе нова система за граничен контрол в Унгария, с която се цели да се прекрати незаконното преминаване на бежанци през границата със Сърбия. Промените дават повече пълномощия на полицията и предвиждат строги наказания, включително затвор до 3 години за нелегално преминаване на границата.

Криминализират се повредите, които могат да бъдат нанесени по оградата, издигната от Унгария по границата със Сърбия.

От снощи е затворено и въздушното пространство над 20-километров участък по сръбската граница на височина до 1 350 метра. Целта е да се гарантира безопасното използване на въздушното пространство от полицията, армията и службите за спешна помощ за справяне с мигрантската криза. Затварянето, което ще е в сила до ново нареждане, не засяга международните пътнически полети.

Същевременно премиерът на Унгария Виктор Орбан коментира, че голям процент от молбите за получаване на убежище може да да бъдат отхвърлени след влизането в сила от днес на по-строгите нови правила. Отказът ще се прилага към бежанците, които не са подали молби за убежище в Сърбия. Орбан не изключи възможността по-късно днес правителството да реши да обяви кризисна ситуация, заради ситуацията с бежанския поток и изчисли, че кризата може да струва на страната му 200 милиона евро.

Какво става на границата Австрия/Германия?

Около хиляда мигранти са влезли в Германия вчера от Австрия, въпреки че Берлин изненадващо възстанови в неделя контрола по границата, предаде Франс прес.
Стотици мигранти и бежанци продължават да влизат в Германия, макар и по-малко на брой, съобщи полицейски говорител в баварския град Фрайласинг.
"Управлението на федералната полиция в баварския град Розенхайм регистрира пристигането на около 1000 души след полунощ в неделя срещу понеделник", каза говорителят.
В неделя Германия възстанови временно контрола по границите заради масирания приток на мигранти, които влизаха предимно в Бавария. В Мюнхен от 31 август са влезли 63 000 мигранти, отбелязва АФП. Мнозинството са от Близкия изток. Те са минали през Турция, Гърция, Балканите, Унгария и Австрия.
"Досега всички са отведени в Мюнхен", каза говорителят на полицията. "Ние правим нещо като предварителна регистрация, след което те се качват в автобуси и могат да бъдат изпратени из цяла Германия", добави той.

Първи арести на унгарската граница

Група от 16 мигранти прерязаха тази сутрин оградата от бодлива тел на границата между Унгария и Сърбия и влязоха в Унгария. Веднага след това унгарската полиция ги задържа и те ще бъдат първите, спрямо които ще бъде приложен новият закон за държавната граница, предаде Танюг.
Групата от 16 мигранти прерязаха бодливата тел и пробиха оградата, след което влязоха в Унгария, като бяха задържани веднага, съобщи и унгарската телевизия М1.
Новият унгарски закон за държавната граница, който влезе в сила от полунощ, предвижда до три години затвор за тези, които преминат нелегално границата. Самата граница е и физически затворена, тъй като след вдигането на оградата бе затворен и последният път, използван от мигрантите - ж.п. линията Суботица-Сегедин, на която вчера следобед бе поставен вагон с бодлива тел, съобщава Танюг.
На граничния пункт Хоргош 2 от сръбска страна тази сутрин са се събрали голям брой мигранти, които искат да влязат в Унгария. Голяма част от тях пренощуваха в палатки в района. Мигранти продължават да пристигат на групи на пункта, съобщава още Танюг.

Източник: БТА, БНР, агенция Фокус
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4187