EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Умно пчеларство с българска технология

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Умно пчеларство с българска технология

mail13:10 | 08.09.2017прегледи 12164 коментарикоментари 0


Пчелите имат огромна роля за запазване на баланса в природата. Именно от тях зависи производството на храни, биологичното разнообразие и екологичната устойчивост. Средствата от ЕС помагат на пчеларите да отглеждат повече и по-здрави пчели с предимствата на първата дигитална система за дистанционно наблюдение и анализ на данни в пчеларството, създадена от българска компания. 

Дигиталният пчелин на бъдещето

Bee Smart Technologies разработва първата в света сензорна система, която позволява пчеларите да отглеждат пчелите си умно като пестят време, усилия и разходи. Инвестицията в системата е в размер на 380 хил. евро, като 210 хил. евро са инвестиция на ЕС.

Авиационнен инженер по професия, основателят на компанията Сергей Петров не е предполагал, че ще се занимава с пчели. Един въпрос към приятели променя посоката на живота му. „Всичко стана спонтанно. Попитах ги: Знаете ли, че пчелите умират? Оттук нещата започнаха просто да се случват. Изненадващо и за мен се оказа, че каузата ми е достатъчно близка, за да й се посветя изцяло.“

С гарантирането на живота и здравето на пчелите се гарантира и оцеляването на хората. В продуктите на компанията са вградени най-новите технологии, осигуряващи свързаността между различни устройства.

Факти и цифри

  • Проектът помага на пчеларите да планират работата си по-ефективно, с по-малко отваряния на кошерите, по-малко разходи и повече печалба 
  • През 2016 г. екипът е увеличен с 4 специалисти, за да може компанията да стъпи на пазара и да развие дистрибуцията си
  • Системата помага пчелите да получат това, от което имат нужда в правилния момент, за да произвеждат повече мед 
  • Фокус върху българския и европейските пазари
  • Очаквано стъпване на пазара в САЩ в началото на 2018 г., където компанията вече е в контакт с големи комерсиални пчелари.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101