EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

УМБАЛ „Александровска” с нов онкологичен център

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

УМБАЛ „Александровска” с нов онкологичен център

mail07:00 | 09.12.2015прегледи 973 коментарикоментари 0


Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов откри онкологичен център към УМБАЛ „Александровска“, реализиран по европейски проект за изграждане на център за ранна диагностика и профилактика на онкологични заболявания в лечебното заведение. Проектът е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет и е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването по Схемата за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации“ по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Общата стойност на инвестицията в УМБАЛ „Александровска“ е 19 192 644,73 лв., от които безвъзмездната финансова помощ от ЕФРР е 16 262 768,05 лв.

Реализирането на проекта ще помогне на голям брой български пациенти, каза директорът на болничното заведение доц. Костадин Ангелов, по време на церемонията. Благодарение на реализирането му в болницата са закупени 36 нови апарата, разположени в 12 клиники. Общо в болницата има 31 структури, от които 26 клинични. Повече от половината от болницата е модернизирана. Операционната е т. нар. интегрирана операционна зала, която позволява извършването на високомодерни дейности, извършени по безкръвен начин. Такива има само в УМБАЛ „Александровска“. „Една от мисията на нашата болница е да обучаваме лекарите, студентите и специализантите“, каза още доц. Ангелов и уточни, че в аулата на болницата може да се наблюдава пряко операционната зала. „Реализирането на проекта ще помогне на изключително голям брой български пациенти. Годишно през амбулаторните ни кабинети преминават около 250 000 пациенти, от тях 35 000 са лежащо болни, а 3 000 са пациенти със злокачествени заболявания. Годишно се извършват около 7 000 оперативни интервенции, от тях 1 300 са пациенти с онкологични заболявания“, каза той. По думите му, с тази апаратура се гарантира излекуване и живот. „До момента заради липсата на подобен тип апаратура тези пациенти ходеха да се лекуват в чужбина“, каза директорът на болницата, цитиран от агенция Фокус. Той се обърна към премиера Бойко Борисов и му подари чекът, който той му е дал в началото на проекта. „Вчера разбрахме, че страната ни е увеличила средствата по еврофондовете и бихме искали да пожелаем подобни чекове да получат и други лечебни заведения“, каза доц. Ангелов.

Над 240 млн. лв. са вложени в много болници в България за получаване на модерна апаратура, каза министър д-р Петър Москов. „Това, което виждате, е плод на сериозни усилия - част от програмата на правителството за модернизиране на българските лечебни заведения. Този процес продължава и през следващия програмен период. “ Москов отбеляза още: „Тук се получава лечение, а не се прави бизнес. Моята работа, нашата работа е да осигурим възможността през апаратура, през устойчиво финансиране, през диалог да вършите максимално качествено работата си. От наша страна този ангажимент е спазен“, каза министърът на здравеопазването.

В новия програмен период по ОП „Региони в растеж“ ще подкрепим реформата в Спешната помощ, коментира по време на откриването регионалният министър Лиляна Павлова. „През 2009 г. направихме преоценка, за да направим целенасочено финансиране. 280 млн. лева имахме и трябваше да решим как да ги инвестираме. Приехме решението, през Програмата за регионално развитие, да инвестираме основно в дейности свързани с лечението на онкологичните заболявания и 40 здравни заведения да получат високотехнологична здравна апаратура“, каза още тя. „В новия програмен период отново по ОП „Региони в растеж“ ще подкрепим реформата в сектор „Спешна помощ”. Имаме предвидени 160 млн. лева, с които почти всички населени места, минимум 200 общини всички центрове на спешна помощ, включително и поделенията им в малките населени места, ще получат комбинация от финансиране“, обясни регионалният министър. Лиляна Павлова посочи, че е предвидено да бъдат закупени 400 линейки. Министър Павлова обясни, че целта е тази инвестиция да има своя интегриран подход и да има смисъл в това, което се прави. Тя благодари на екипа на МЗ. „Имате още един проект, за който сте кандидатствали при нас по линия на фонд „Джесика“. Ще направим всичко възможно със средствата за реинвестиция да подкрепим новия проект на болницата“, уточни Лиляна Павлова.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg