EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Улица на занаятите в НДК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Улица на занаятите в НДК

mail14:32 | 27.02.2018прегледи 4338 коментарикоментари 0


На 1-ви март от 15:00 ч. във фоайето на Националния дворец на културата, етаж 4, се открива първото от поредица събития под надслов Улица на занаятите „Песента на колелетата“, отбелязано в културния календар на Българското председателство на ЕС. Името е заимствано от едноименния шедьовър на класика на българската литература Йордан Йовков (1880-1937).

Целта на Улицата е да запознае отблизо участниците в работата на българското европредседателство, обществеността и медиите с частица от древните и пъстри традиции на България и да покаже нагледно как вековните умения в занаятите и фолклора се претворяват с много талант и любов от съвременните българи. Представени са общо 4 събития през март и април, включващи демонстрации на традиционни български занаяти.

На 1 март всеки от гостите ще има възможност сам да оплете мартеници.

През март гостите ще имат възможност да се докоснат до още едно българско тайнство, а именно изкуството на тъкачеството, което се предава от поколение на поколение по нашите географски ширини. Традиционна българска тъкачка ще демонстрира своите традиционни и модерни схващания за този занаят.

През април майстор гайдар ще покаже тънкостите на изработка на този инструмент.

Около края на месеца ще завъртим грънчарското колело, за да демонстрираме и този български занаят под златните ръце на млади майстори грънчари. Гостите ще могат да наблюдават демонстрациите, както и да се опитат да направят собственоръчно занаятчийско произведение.

Планира се занаятчийската улица „Песента на колелетата“ да се превърне в традиционен фестивал на българските занаяти. Улицата на занаятите може да се развие като туристическа атракция на местата в България, където такъв модел не съществува.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg