EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна търси инвеститори от България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна търси инвеститори от България

mail14:48 | 16.07.2010прегледи 1521 коментарикоментари 0


В Украйна предстои приватизация на компании от областта на енергетиката, химическата индустрия и телекомуникациите, стана ясно на кръгла маса „Вашият успешен бизнес в Украйна” с участието на българския бизнес и представители на българското правителство, организирана от правната кантора Wolf Theis и Посолството на Украйна в България. Кръглата маса събра представители на български инвеститори и техните настоящи и потенциални украински партньори с цел да обменят знания и опит за формулирането на бъдещи стратегии, инструменти и техники за постигане на по-благоприятен бизнес климат.
Отраслите, предизвикващи най-голям инвестиционен интерес в Украйна, са селското стопанство, бързооборотните стоки, фармацевтиката, телекомуникациите и туризмът.
„Българските компании търсят дълготрайни възможности за инвестиции и потенциални партньори на втория по големина пазар в Общността на независимите държави”, коментира Ричард Клег, управляващ партньор на офиса на Wolf Theiss в София.
Олександр Хоменко, представител на киевския офис на компанията, обобщи основните данъци и законодателство в Украйна във връзка с международните инвестиции, преференции и свободни икономически зони. Той посочи опростеността на украинската правна система като положителна предпоставка за развитие на успешен бизнес на пазара на Украйна.
В периода 2003 – 2008 г. се e наблюдавала трайна тенденция на увеличаване на взаимната търговия между двете страни.
През 2008 г. общият стокообмен достига най-високи стойности и бележи ръст от 27% като достига 3 млрд. и 15 млн. щатски долара.
В резултат на глобалната икономическа криза през 2009 г. взаимната търговия рязко намалява и отбелязва спад от 58%. В първото тримесечие на 2010 г. обаче външната ни търговия с Украйна бележи ръст от 10,3%. През януари-март т.г. вносът от Украйна е спаднал с 41% в сравнение със същия период миналата година, като достига 166 млн. долара, докато износът бележи ръст от 28% и достига 27 млн. долара.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg