EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Украйна складира ОЯГ в Чернобил

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна складира ОЯГ в Чернобил

mail08:45 | 06.01.2021прегледи 599 коментарикоментари 0


Украйна планира от 2021 година да не изпраща своето отработено ядрено гориво в Русия, а да го съхранява на своя територия, в изключителната зона в Чернобил, съобщи националният оператор на атомни централи Енергоатом, цититиран от Франс прес. "Ако не стане нещо извънредно, вече няма да изпращаме нищо за складиране в Русия", посочи в комюнике Петро Котин, и.д. председател на Енергоатом.

В бившата съветска република с 40-милионно население, разположена на входа на Европейския съюз, има четири действащи АЕЦ, които осигуряват близо половината от производството на електроенергия. Централата в Запорожие, най-голямата в Европа, има собствено хранилище за отработено ядрено гориво. Отработеното гориво от другите три централи се изпраща в Русия.

Украйна, чиито отношения с Русия са особено обтегнати, плаща на Москва около 200 милиона долара за тази услуга, уточни пресслужбата на Енергоатом. През декември приключи изграждането на първата част от новото хранилище в Чернобил, от общо 15 планирани, и то ще бъде пуснато в експлоатация през май, допълни Котин.

Остава само да се изгради железопътен участък от 40 км, за да се транспортира отработеното гориво до това хранилище.

Съоръжението се изгражда с участието на американската група Холтек (Holtec) и в него ще се складира отработено гориво от централите в Ровно, Хмелницки и Южно-Украинск до края на експлоатационния им срок през 2050 година.

Един от реакторите в АЕЦ Чернобил се взриви на 26 април 1986 година, когато Украйна още беше част от СССР. Това беше най-тежката ядрена катастрофа в историята, при която радоактивният облак се разпространи до три четвърти от Европа, отбеляза Франс прес.

Централата беше затворена окончателно през 2000 година, а заразената изключителна зона в радиус от 30 км е изоставена. Наскоро Украйна заяви, че иска да впише тази територия в световното наследство на ЮНЕСКО.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg