EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Уестингхаус електрик фалира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уестингхаус електрик фалира

mail12:40 | 29.03.2017прегледи 2000 коментарикоментари 0


Американската компания Уестингхаус електрик (Westinghouse Electric) е уведомила японската корпорация Тошиба (Toshiba), че възнамерява да подаде молба за съдебна защита от кредитори, за да се приложи член 11-и от Кодекса на САЩ за фалитите. Този текст позволява да се направи реорганизация и да се получи защита от кредиторите, съобщи телевизионният канал Ен Ейч Кей, позовавайки се на източници от бизнес средите, цитиран от ТАСС.
За 29 март  е предвидено заседание на съвета на директорите на Тошиба и ръководството на компанията възнамерява да утвърди началото на процедура по фалит на дъщерната си компания. Това на свой ред ще даде възможност на японската корпорация да се съсредоточи върху решаването на въпросите с огромните загуби за текущата година, която приключва на 31 март.
През идните дни трябва да бъде постигнато споразумение с акционерите за продажба на подразделението за производство на микрочипове и флаш памет, за да се компенсират финансовите загуби.
От продажбата на този бизнес, който през 2015 година донесе 110 млрд. йени (970 млн. д.) оперативна печалба, Тошиба планира да получи над 300 млрд. йени (2,6 млрд. д.). Сред възможните купувачи е американската компания Уестърн диджитъл (Western Digital), която заедно с Тошиба управлява завода за производство на микрочипове в японския град Йокаити.
Тошиба очаква нетна загуба от 500 млрд. йени (4,3 млрд. долара) за периода април-декември 2016 година, включително 712,5 млрд. йени (6,2 млрд. д.) от проблемния си бизнес в сектора на атомната енергетика.

Припомняме, че правителството на Орешарски подписа споразумение с "Уестингхаус електрик кампъни" и "Тошиба"  за изграждането на 7 блок в АЕЦ "Козлодуй". Това бе съобщено официално от  БЕХ още през пролетта на 2014 година. Цената на проекта бе 3.6 млрд.евро.
Преговорите с "Уестингхаус електрик кампъни" и "Тошиба" започнаха още през декември 2013 г. , когато след решение на Министерския съвет и на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, бе подписано Споразумение за стратегически инвеститор.
Официално бе съобщено, че са водени шест месеца преговори за структуриране на проекта, както и основни параметри на акционерно споразумение, по което страни са "АЕЦ Козлодуй Нови мощности", АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус електрик кампъни". Самото споразумение представлява обща рамка на евентуалното сътрудничество.
Второто правителство на Борисов прекрати това споразумение.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg