EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Уеднаквиха правилата за работа в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уеднаквиха правилата за работа в ЕС

mail17:40 | 13.12.2011прегледи 2165 коментарикоментари 0


Емигрантите от трети страни, които работят законно в ЕС, трябва да имат права сходни с тези на гражданите на държавите от ЕС по условията на труд, социалното осигуряване и достъпа до публични услуги според новия закон за "единна процедура", гласуван днес, съобщи пресцентърът на Европарламента за БТА. Директивата позволява работниците да получат разрешение за пребиваване и работа в рамките на единна процедура. Държавите членки имат две години за транспонирането на разпоредбите в националното си законодателство.
Правилата обаче не ограничават възможността на държавите от ЕС да решават дали и колко работници от трети страни да приемат. От друга страна те ще трябва да вземат решение за издаването на общото разрешение в рамките на четири месеца. Предложената директива ще намали и административните процедури за гражданите от трети страни, позволявайки им да получат разрешение за пребиваване и работа в дадена държава членка, в рамките на единна процедура, като подаването на молба може да бъде извършено, както от самото лице, така и от работодателя му.
Какъв е обхватът на директивата?
Разпоредбите обхващат гражданите на трети държави, които желаят да живеят и работят в държава членка, или които вече законно пребивават и работят в страна от ЕС. Новият закон няма да обхваща дългосрочно пребиваващите, бежанците, командированите работници, сезонните работници, работниците, които са делегати в рамките на програми за мобилност в международни компании (доколкото те са обект на други разпоредби на законодателството на ЕС). Детегледачките и моряците, плуващи под флаг на държава членка, също не са включени.
Нови права
Притежателите на общото разрешение ще имат стандартен пакет права, сравними с тези на колегите им от ЕС държавите, като добри условия за труд, признаване на квалификации, право за членуване в синдикати и достъп до пенсионни права, социално осигуряване, услуги предоставяни от бюрата по труда, и настаняване в социални жилища. Държавите членки ще имат възможност да прилaгат определени ограничения на тези права.
Социална сигурност, обществени жилища и пенсии
Като общо правило, работниците от държави извън ЕС, ще имат достъп до социално осигуряване при същите условия като колегите си от ЕС. От друга страна държавите членки могат да въведат определени ограничения за работници с продължителност на договорите по-малка от шест месеца. Семейните обезщетения на граждани от трети страни, които са приети за обучение в страна членка, също могат да бъдат ограничени. Държавите членки биха могли да ограничат достъпа до публични услуги, като обществено жилище, до кръга чуждестранни работници, които в даден момент са наети на работа. По искане на членовете на ЕП директивата гарантира, че работниците от трети страни ще получават своите пенсии, когато се върнат в родните си държави, в същия размер и при същите условия, като гражданите на съответната държава от ЕС.
Професионално обучение и образование
Също по молба на депутатите, работниците от трети страни, които са наети или регистрирани като безработни, ще могат да получават професионално обучение и образование. При преговорите членовете на ЕП отхвърлиха предложението на държавите членки тези права да обхващат единствено наетите работници. По отношение на достъпа до университетско образование и професионално образование, които не са пряко свързани с професионалното развитие на работниците, държавите членки могат да прилагат специфични условия, като например владеенето на езици.
Следващи стъпки
Закона вече е получил одобрението на държавите членки и приемането му в пленарна зала във вторник слага край на законодателната процедура. Държавите членки ще трябва да транспонират директивата в националните си законодателства в рамките на две години.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg