EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Удължено е споразумение със СБ до 2017

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Удължено е споразумение със СБ до 2017

mail16:15 | 24.04.2014прегледи 927 коментарикоментари 0


Правителството одобри проект на Споразумение за изменение на заемното споразумение на България и Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка) по проекта за развитие на общинската инфраструктура. С проектодокумента се удължава срокът за изпълнение на дейностите с две години - до 31 декември 2017 г., и се намалява размерът на заема от 81 млн. евро на 70 млн. евро. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

Проектът "Развитие на общинската инфраструктура" има за цел да осигури постоянно и качествено водоснабдяване и да подобри предоставяните канализационни услуги в страната. Изпълнението му ще помогне на България да отговори на изискванията на  европейските директиви в областта. Предвидените по него дейности са изготвяне на 51 регионални генерални плана за ВиК, както и предоставяне на услуги, свързани със завършването и рехабилитацията на язовирите "Луда Яна", "Пловдивци" и
"Нейковци", вкл. свързаните с тях пречиствателни станции за питейни води (ПСПВ), както и рехабилитацията на язовир "Студена" като се добави проектиране и изпълнение на рехабилитация на ПСПВ - Перник. Към момента е изпълнен успешно компонентът за изготвяне на регионалните генерални планове за ВиК. По компонентите, свързани с проектирането и строителството на язовирите има забавяне, свързано с реализацията и процедирането на подробни устройствени планове за санитарно-охранителните зони и съпътстващата инженерна инфраструктура, както и с бюджетните ограничения, наложени през 2012 г. и 2013 г.
Технологичното време, необходимо за изпълнението на строително-монтажните работи и въвеждането на обектите в експлоатация, изисква удължаването на заема с 24 месеца. На база осъществените подробни обследвания на състоянието на площадките и изпълненото в миналото строителство за язовирите "Пловдивци" и "Луда Яна", проучването на стената и прилежащите съоръжения на язовир "Студена" и изготвените идейните проекти е установено, че изчислените индикативни стойности на строително-монтажните дейности за довършването и рехабилитацията на язовирите и пречиствателните станции към тях надхвърлят прогнозните суми на проекта с 6,1 млн. евро.
При промените в проекта необходимият финансов ресурс за изпълнението му е изчислен на общо 87 449 375 евро, вкл. държавното съфинансиране, което води до намаление на заема от 81 млн. евро до 70 млн. евро и на държавното съфинансиране от 20,2 млн. евро до 17 449 375 евро. Въпреки че на този етап строително-монтажните работи за доизграждането на язовир "Нейковци" и ПСПВ отпадат от проекта, при наличие на финансов ресурс в бъдеще ще има необходимата проектна готовност за стартиране на строителството.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144