EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Уволнението на Лужков-нестабилност на пазара?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уволнението на Лужков-нестабилност на пазара?

mail13:30 | 28.09.2010прегледи 480 коментарикоментари 0


Рязкото повишаване на политическата неопределеност, свързана с уволнението на кмета на Москва Юрий Лужков, ще доведе до повишаване на нестабилността на пазарите и по- специално що се отнася до акциите на компаниите, които имат пряко участие в управлението на руската столица, в това число и Банката на Москва, Mosenergo - московската компания за разпределение на топлинна енергия и други. Такова мнение изразиха експерти от Unicredit, цитирани от електронното издание на в. Ведомости. Според експертите на Unicredit подобна нестабилност на пазара ще е краткотрайна, ако промените в политиката отшумят бързо. 
Отстраняването на кмета на Москва ще доведе и до значителни промени на столичния пазар на имоти, заради засиленото присъствие на семейството в сектора, отбелязват експертите на Unicredit. Потенциално промяната може да провокира понижаване на цените на имоти и повишаване на търсенето.
След 12 години управление на руската столица - „загуба на доверието на президента на страната” е причината за предсрочното отстраняване на столичния градоначалник. Днес президентът на Русия подписа указ за уволнението на дългогодишния кмет на Москва Юрий Лужков.
Вече бившият кмет на Москва е обект на остри критики от страна на медиите, заради участието на съпругата му в редица бизнес проекти на столицата. Според класация на Forbes Елена Батурина е една от най- богатите жени в света, заради притежаваните от нея над 2 млрд. долара.
Седмица преди уволнението на Лужков Елена Батурина обясни пред сп. "Ню Таймс" медийната атака срещу съпруга си с подготовката за президентските избори през 2012 г. По думите й -  на предстоящите избори Лужков е заплаха, тъй като има вероятност той да подкрепи премиера Владимир Путин, а не настоящия президент Дмитрий Медведев.
Сред лидерите на опозицията в Русия доминират положителните оценки на решението за отстраняването на Юрий Лужков от поста кмет на Москва. Председателят на парламентарната комисия по международни отношения Константин Косачов, който е член на президиума на Генералния съвет на „Единна Русия”, заяви, че е възможно досегашният кмет на Москва да бъде изключен и от Висшия съвет на управляващата партия „Единна Русия”.
Междувременно руските медии разпространиха и данни от проведено проучване на общественото мнение за управлението на града от Лужков. Жителите на Москва по- скоро дават положителна оценка на дейността на Лужков като градоначалник на руската столица - около 65% от анкетираните смятат, че той е допринесъл за високия стандарт на живот в града, съобщи електронното издание на Рбк дейли.
За временно изпълняващ длъжността кмет на Москва е назначен Владимир Ресин.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg