EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Увеличение от 9.9% на енергията от ВЕИ в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Увеличение от 9.9% на енергията от ВЕИ в България

mail08:01 | 01.04.2010прегледи 2594 коментарикоментари 0


9,9% от брутното вътрешно потребление на електрическа енергия у нас през миналата година е от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), се посочва в доклад на икономическия министър Трайчо Трайков.
През 2008 г. използваният ток от ВЕИ е бил 7,3% от общо потребения. Увеличението е с 26%, като едновременно с това брутното вътрешно потребление на електроенергия е намалено с 4,5 на сто.
Индикативната цел, посочена в договора за присъединяване на България към Европейския съюз, е през 2010 г. 11% от брутното вътрешно потребление на електроенергия да бъде от ВЕИ – биомаса, водна, слънчева, геотермална и вятърна енергия. Докладът я определя като постижима, ако се преодолеят няколко проблема в сектора – необходимост от стратегическа екологична оценка за развитието на ВЕИ, промяна в статута на земеделските земи под ВЕИ-съоръженията, приоритетно присъединяване на ВЕИ-мощностите към електрическата мрежа и др.
Използването на ВЕИ при производството на електроенергия допринася за намаляване на използваните конвенционални горива и ограничаване на парниковите газове. Потреблението на алтернативна енергия подобрява сигурността на енергийните доставки, създаването на нови пазарни възможности за бизнеса и разкриването на нови работни места.
През 2009 г. са изградени 221 мегавата вятърни мощности, като от края на изтеклата година в експлоатация е и най-големият вятърен парк в страната – „Св. Никола” (156 MW). Инсталираната мощност на фотоволтаичните съоръжения е нараснала от 0,03 до 5,7 мегавата в периода 2007-2009 г. В експлоатация са две комбинирани централи на биогаз, които произвеждат 1,9 гигаватчаса електроенергия. За миналата година произведената електрическа енергия от ВЕИ е 3711 гигаватчаса, което е 8,7% от брутното производство на електроенергия в България.
За централите, използващи ВЕИ, се прилагат няколко схеми за финансиране на проекти – кредитната линия за енергийна ефективност и ВЕИ, програмата „Енергийна ефективност” на Европейската инвестиционна банка и Международния фонд „Козлодуй”, Оперативната програма „Конкурентоспособност”, Програмата за развитие на селските райони, ПУДООС, механизма „съвместно изпълнение” по Протокола от Киото, инициативата на ЕК „ELENА” и др.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4212