EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Увеличаването на стажа за пенсиониране се отлага

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Увеличаването на стажа за пенсиониране се отлага

mail11:25 | 08.10.2010прегледи 1687 коментарикоментари 0


В парламента е постъпило писмо от премиера Бойко Борисов, с което той оттегля внесените от правителството промени в Кодекса за социално осигуряване. Това съобщи пред депутатите председателят на Народното събрание Цецка Цачева, предаде БТА.
Тази седмица правителството взе решение да оттегли измененията. Премиерът пое ангажименти пред синдикатите, които ще наложат нови промени в кодекса, затова сегашните текстове се изтеглят от парламента.

Промените в Кодекса за социално осигуряване, които бяха оттеглени, са свързани с увеличаването на стажа за пенсиониране и възрастта за пенсиониране на категорийните работници.Преди два дни премиерът Борисов заяви, че няма основание „на най-бедната държава и на най-болните хора в ЕС” да бъде вдигана сега възрастта за пенсия.
„Не сме се отказали от пенсионна реформа, ще има дебат в обществото, ние  искаме тя да бъде от 2012 г., а синдикатите - от 2014”, заяви на 6 октомври при откриването на новия Логистичен център на ЛИДЛ - България в село Равно поле премиерът.
Тогава Борисов заяви още, че за да бъде покрита дупката от 2 млрд. лева в бюджета на социалното осигуряване се налага вдигане на осигуровките. Днес стана ясно, че предстои да бъде уточнено с колко точно процента да се вдигне вноската за пенсия.

Към 30 септември 2010 г. общият паричен ресурс на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система е 1 682 200 000 лева, с натрупаните лихви е близо 1.7 млрд. лева. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков във времето за парламентарен контрол.
По думите му трябва да се мисли как да се промени законът, за да се осигури възможност за инвестиции на фонда в българската икономика. В момента законът не го позволява, посочи той.
На заседание на управителния съвет на Държавния фонд вчера са коментирани бъдещи насоки в работата на управителния съвет, проектът на правилник за дейността му, актуалното състояние на Сребърния фонд, както и първоначални гледни точки по
стратегическото му управление, посочи Дянков. Членовете на съвета са откроили като основна краткосрочна задача очертаването на възможностите за повишаване на доходността от активите на Сребърния фонд в БНБ.
Изтъкната е и необходимостта от актуални промени в Закона за Сребърния фонд в контекста на изработката на краткосрочен план и дългосрочна стратегия за неговото управление, посочи финансовият министър. По думите му средствата на фонда са
самостоятелна обособена част в централния бюджет и са вложени в отделна открита на името на фонда инвестиционна депозитна сметка в БНБ, в съответствието със законовата уредба.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg