EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тюрксел с оферта за "Глобул"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тюрксел с оферта за "Глобул"

mail10:00 | 21.11.2012прегледи 584 коментарикоментари 0


Най-големият турски мобилен оператор "Тюрксел" съобщи, че е предложил необвързваща предварителна оферта за покупката на втория по големина български телекомуникационен оператор "Глобул", собственост на "Космооте Бългерия Мобайл".
В изявление до Истанбулската фондова борса турската компания заявява, че е направила офертата, защото разглежда възможностите за инвестиране в региона.
В края на юни гръцкият телеком ОТЕ обяви, че ще продаде своя български клон "Глобул". С приходите от телекома гърците се надяват да изплатят задълженията по емитираните облигации, чиито падеж е през следващите две години.
"Като част от своята стратегия за рефинансиране на задължения с падеж през следващите две години и възлизащи на 3.4 милиарда евро, която включва едновременно удължаване на срока за плащане и намаляване на нетния дълг на компанията, ОТЕ обмисля евентуалната продажба на своите подразделения в България "Глобул" и Germanos Telecom Bulgaria и възнамерява да инициира съответните процедури", съобщиха тогава от пресслужбата на ОТЕ.

При избора на купувач думата ще има и "Дойче Телеком", който притежава 40% от акциите в ОТЕ. Сделката ще зависи и от новото гръцко правителство, тъй като държавата все още притежава "златна акция" в ОТЕ, която й дава право да участва във всички важни решения.
Сред потенциалните купувачи още тогава беше спрягана "Тюрксел", а също така британската "Водафон", както и "Орандж", която е собственост на "Франс Телеком".
"Тюрксел" е водещ на пазара на мобилни телекомуникации в нашата южна съседка, където през 2011 г. има 34,1 милиона абонати /54% пазарен дял/. 51% от компанията се държат от "Тюрксел Холдинг", 0,05% от "Чукурова Холдинг" и 13,07% са собственост на финландския телекомуникационен гигант "Сонера". "Тюрксел" заедно с шведско-финландската "ТелиаСонера" работи в Азербайджан, Грузия, Казахстан и Молдова. "Тюрксел" е първата турска компания, която се листва на Нюйоркската фондова борса от 2000 г.
По-рано тази година името на базираната в Истанбул компания беше спрягано и сред потенциалните купувачи на друг български оператор "Виваком". /БГНЕС
 


Тагове: Глобул, Тюрксел
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg