EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търсят се по-големи кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търсят се по-големи кредити

mail10:00 | 12.03.2012прегледи 399 коментарикоментари 0


Има увеличено търсене на кредити в по-голям размер в сравнение с 2011 г. Това каза за Агенция „Фокус” Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит център”.
Общо взето можем да кажем, че първите два месеца на годината търсенето на кредити над 100 000 евро е увеличено в сравнение с първите два месеца на миналата година. Като цяло 90 % от кредитополучателите продължават да предпочитат по-малко задлъжняване и да търсят по-малки по обем кредити. Масово търсените кредити в момента са между 20 000 и 40 000 евро, като в големите градове по-близо до горната граница, в по-малките градове слизат и до 20 000 евро, каза той.
Въпреки отчетеното раздвижване в търсенето на по-голям кредит, потребителите продължават да са предпазливи.
При тези, които купуват жилища в момента водещото е освен нуждата от дом, и търсенето на най-изгодна възможна сделка, тоест имот на най-добра възможна цена. Самите имоти, които се закупуват, са на ниски цени и от там идват и по-ниските кредити, които се теглят за тях, каза той.
Според Тихомир Тошев, търсенето на „бързи” кредити се увеличава в период на криза. Отпускането на кредит до 1 час при всички положения означава поемането на по-голям риск, от друга страна тези кредити са със значително оскъпяване.
Хората търсят малки суми за много кратък период, заради забавяне на заплащане на възнаграждението например, забавяне на заплатата или възникване на някакъв извънреден разход, който обаче е спешен. Последната година, година и половина, хората се образоваха по отношение на бързите кредити и дори тези, които ги теглят, го правят с ясното съзнание, че те са значително по-скъпи и че трябва наистина да ги върнат за максимално кратък срок, каза той. По думите му - този сегмент има място на пазара и ще се развива. Следим и какво ще реши в крайна сметка Министерството на финансите в инициативата си тези кредити до 400 лева да влязат в регулация, тъй като в момента Законът за потребителския кредит не обхваща суми под 400 лева. Браншът пък не е съгласен с това, защото смята, че така ще се утежни процедурата по отпускането. Факт е, че този сегмент има място на нашия пазар и когато хората добре осъзнават плюсовете и минусите на този тип кредитиране, могат да имат и ползи от него, каза Тихомир Тошев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg