EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Търсят се индустриални имоти + площи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търсят се индустриални имоти + площи

mail09:01 | 04.11.2016прегледи 4601 коментарикоментари 0


Активният наемен пазар стимулира инвеститорите в индустриални имоти да стартират нови спекулативни проекти в София. Само за последното тримесечие в района на столицата бяха обявени или започнати още близо 23 000 кв. м логистични площи под наем. Други 20 000 кв. м се очаква да получат разрешение за ползване до края на годината, показват данните от тримесечния доклад на консултантската компания за бизнес имоти Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

„През последните месеци наблюдаваме активен наемен пазар, като завършваните към момента спекулативни проекти бяха почти изцяло договорени с наематели още по време на строителството“, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ .

Според него за интереса към започване на нови проекти допринасят и стабилните наеми, които за първокласни площи в София запазват нива от €4.2/кв. м, като в района на летището надхвърлят €5/кв. м. За по-площи над 5 хил. кв. м наемните нива в София са €3.8/кв. м.

В резултат от активното търсене, въпреки увеличението на общото предлагане, делът на свободните складови и производствени площи в София остава символичен – около 2%. С новозавършените проекти общата наличност на пазара на индустриални имоти в столицата доближи 881 000 кв. м през третото тримесечие на 2016.

През изминалото тримесечие „Глориент Инвестмънт БГ“ обяви планирания старт на трета фаза от Logistic Park East Ring с 12,800 кв. м площи под наем. Предните две вече са изцяло наети. Сред ключовите проекти на наемния пазар е също Industrial Park Sofia East в района на Елин Пелин, където завършва строителството на 10 000 кв. м логистични площи под наем и междувременно започна изграждането на нов етап със същата квадратура.  

Строителство на втора фаза се предвижда и в Logistic Park Sofia Ring на Bulgarian Property Development край Кривина, където пред завършване са 10 000 кв. м логистични площи под наем.

В отговор на засиленото търсене се подготвят и нови проекти за индустриални паркове край София и Пловдив.

И през третото тримесечие търсенето на индустриални имоти остава активно както в София, така и в страната. Докато основните запитвания в района на столицата идват от логистични оператори и дистрибуторски компании, в страната активни са производителите на авточасти и компании от леката промишленост. Предпоставки за този интерес са оформящите се индустриални зони с изградена инфраструктура и наличието на работната ръка. Освен към Пловдив интерес има и към Плевен и районите в Северозападна България, както и на юг – към Хасково и Димитровград.

Пазарът на земя също остава силен в резултат от нарастващата предприемаческа активност в почти всички сегменти на имотния пазар. През последното тримесечие сред по-значимите транзакции бе покупката на парцел с площ от 5 800 кв. м до метростанцията на бул. „Цариградско шосе“ в София за €4.7 млн. Теренът е с проект за строителство на офис сграда.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg