EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търговските наеми тръгват надолу

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговските наеми тръгват надолу

mail11:00 | 09.10.2013прегледи 802 коментарикоментари 0


През третото тримесечие на 2013 година базовият наем на най-добрите магазини с площ 100-150 кв.м в търговски центрове намалява с 11% до 24 евро на кв.м месечно в сравнение с предходното в София. Това става месеци преди очакваното откриване на поне два нови търговски центъра в следващите шест до девет месеца, съобщава от консултанска компания Forton. Отчасти спадът е предизвикан и от това, че следващите проекти ще бъдат разположени в по-отдалечени от центъра райони на града. Друга причина е очакваното завършване на няколко мола почти едновременно.
„Увеличената конкуренция води до подобряване на условията за наемане. Мениджърите на мултинационални компании виждат възможност да направят сделки при разумни нива на наемите. Затова смятам, че тяхната експанзия ще продължи в следващите тримесечия с отварянето на нови молове, макар и не на всяка цена“, казва експертът Росен Генев.
С около 10% намаляват и наемите за площите в диапазона 100-150 кв.м в търговски центрове в другите големи градове, като те се движат в коридора 16-18 евро на кв.м месечно в зависимост от града. За разлика от столицата обаче сделките са по-малко и не е изключено спадът да продължи, особено на пазари, където предлагането е голямо.
„Голяма част от новото предлагане в последните три години беше извън София. Основните марки вече са заели позиции в значимите за тях градове, след което интересът им беше насочен основно към столицата“, допълва Росен Генев.

Наемът за топ помещенията от 100-150 кв.м по бул. „Витоша“ остава стабилен на ниво 40 евро на кв.м месечно. „Виждаме силен интерес от потенциални наематели за предлаганите площи. Не смятаме, че има основания корекцията надолу на главната търговска улица да продължи предвид традиционно ограниченото предлагане на помещения с подходящ размер, правилна форма и добро местоположение. Все пак следва да имаме предвид, че големите международни компании заемат значително по-големи магазини, често на повече от един етаж, и съответно плащат значително по-нисък среден.” наем както в търговските центрове, така и за самостоятелни обекти на главните улици“, допълва Генев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg