EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търговия със селскостопански продукти = €34 млрд. през юни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговия със селскостопански продукти = €34 млрд. през юни

mail16:04 | 05.10.2022прегледи 1039 коментарикоментари 0


Търговията на ЕС със селскостопански храни е достигнала обща стойност от 34 милиарда евро през юни 2022 г., спад от 2,6 процента на месечна база и увеличение от 24 процента в сравнение с юни миналата година. Износът е нараснал незначително до 19,5 милиарда евро (+1 процент на месечна база), докато вносът е бил оценен на 14,5 милиарда евро, със 7 процента по-малко от май. В сравнение с юни 2021 г. тези цифри отразяват увеличение от 19,5 процента на стойността на износа и 31 процента на вноса. Тези констатации бяха публикувани днес в месечния доклад на Европейската комисия за търговията със селскостопански храни, който поставя специален акцент върху търговските потоци между ЕС и Украйна.

Според документа търговският излишък в хранително-вкусовата промишленост е нараснал значително и е достигнал 5,1 милиарда евро, което е 33 процента увеличение в сравнение с предходния месец.

Развитие през юни

Докато цените на суровините са останали изключително високи през юни, те леко са се понижили в сравнение с май. Това се отнася особено за зърнените култури, млечните продукти и маслодайните семена, за които експортните количества са нараснали, но цените са намалели. Износът за Африка на юг от Сахара е нараснал значително на месечна база (+121 процента), което се дължи не само на експортните цени, но и на обемите, особено на пшеницата.

Износът за Украйна се е увеличил с 25 процента спрямо юни миналата година, достигайки 275 милиона евро. Това до голяма степен се дължи на износа на зеленчуци и свинско месо, за които обемът на износа нараства с 557 процента и 112 процента на годишна база.

Вносът от Бразилия, Съединените щати и Индонезия е спаднал месечно. Най-осезаем е спадът при вноса от Бразилия, който е с 21 процента надолу. Това се дължи основно на намаляване на обемите. Вносът на зърнени култури от Бразилия е намалял с 60 процента, а на маслодайни семена - с 31 процента, отразявайки спад в стойностите на вноса съответно с 58 милиона евро и 390 милиона евро.

След въвеждането на солидарни коридори и временната либерализация на търговията вносът от Украйна се е увеличил през юни, като най-забележително това се наблюдава при маслодайните семена (+92 милиона) и маслата (+90 милиона евро). Вносът на птиче месо и зърнени култури също е нараснал, съответно със 17 милиона евро и 11 милиона евро.

Развитие януари-юни

Износът се е увеличил най-много за Обединеното кралство, САЩ и Мароко през първите шест месеца на годината. За Мароко това е с 57 процента (+728 милиона евро), докато износът за целия регион на Близкия изток и Северна Африка също се е увеличил значително. Това до голяма степен се дължи на покачване в износа на зърнени култури, слънчогледови семки, плодове и ядки и зеленчуци.

Износът за Обединеното кралство е нараснал с 19 процента през периода януари-юни, до голяма степен поради препаратите за зърнени култури, които са се покачили с 478 милиона евро или 23 процента. Това се дължи на увеличаване на обема, както и на единичната цена. Междувременно износът за Китай остава нисък, намалявайки с 27 процента спрямо първите шест месеца на миналата година.

Що се отнася до вноса, ЕС е внесъл хранително-вкусови продукти на стойност 82 милиарда евро през периода януари-юни, което е увеличение от 32 процента в сравнение с 2021 г. Най-забележим ръст има при вноса от Бразилия (+46 процента), което се дължи не само на повишените цени на суровините, но и на увеличения обем на вноса. Това важи особено за царевица, соево брашно и сурова захар, които са нараснали съответно с 605 000 тона, 390 000 тона и 101 000 тона.

Значителен ръст има и при вноса от Югоизточна Азия, особено Индонезия, Виетнам и Малайзия – 35 процента или 1,6 милиарда евро в сравнение със същия период на миналата година. Това се дължи главно на органичните химикали и кафето.

Специфични продуктови категории

През юни 2022 г. се наблюдава ръст в обемите на износа на селскостопански хранителни продукти от ЕС. Зърнените култури са нараснали с 16 процента на месечна и 74 процента на годишна база, пшеницата със съответно 7 и 137 процента, а маслодайните и протеиновите култури - с 13 и 49 процента. Това не се отнася за рапицата и соята, при които експортните количества са намалели, докато цените са продължили да растат.

По отношение на животинските продукти има увеличение на износа на говеждо и телешко месо, млечни продукти, овце и кози, докато износът на птиче месо леко е намалял. С изключение на овцете и козите, единичната стойност на износа на всички животински продукти е намалял спрямо май.

Най-значително месечно намаление на стойностите на вноса се наблюдава при зърнени култури и маслодайни семена, които са намалели съответно с 304 милиона евро и 442 милиона евро. Вносът на плодове и зеленчуци също е намалял значително - с 206 милиона евро. Това се дължи на намаляване на вносните количества./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg