EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търговия и услуги най- масовите професии в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговия и услуги най- масовите професии в България

mail12:15 | 18.10.2010прегледи 1122 коментарикоментари 0


В България преобладават професиите, които изискват по-ниско образователно равнище и професионална подготовка. Професионално-квалификационната структура на заетите лица е неефективна и деформирана. Това каза в интервю за агенция „Фокус” Людмила Векова от Българската стопанска камара. Тя е ръководител на екип, разработил анализ на тема „Образователна и квалификационна структура на заетите и работната сила в периода 2005-2009 г.”
В анализа е изследвано изменението на професионалните класове от 1-ва до 9-та група по националния класификатор на национално равнище и по отделни икономически дейности. Периодът на изследване е 2008 г.- 2009 г. Според анализа с малък процент се увеличават работещите в първата най-висока група – президент, законодатели, висши служители и ръководители и същевременно спада заетостта в по-ниско квалифицираните групи. „Това може да се отчете като положителна тенденция. Същевременно обаче професионално-квалификационната структура на заетите лица е неефективна, тъй като най-много са заетите в дейности, свързани с обслужването и търговията”, каза Векова.
По данни към 31 декември 2009 г. най-висок е процентът на персонала, зает с услуги за населението, охрана и търговията. В този сектор са заети 17 %. Следващата група – 16 % са професиите, неизискващи специална квалификация. Третата група са операторите на машини и съоръжения – 14 %. „Вижда се, че приоритетно заетите лица са в групи, които са с по-ниско образователно квалификационно равнище. Същевременно по-нисък е процентът на хората, заети в групите, които предполагат по-висока квалификация”, коментира Векова.
Продавачи и снабдители са най-често срещаните професии. 23 % от заетите лица упражняват тази дейност. На следващо място е професията шофьор – 11 %, толкова са също сервитьорите и барманите. 10% от заетите лица работят като охранители и пазачи.
Препоръките на експертите са за подобряване на системата на допълнителна квалификация и преквалификация.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg