EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Търгове за газопровода TAP

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търгове за газопровода TAP

mail07:45 | 14.04.2014прегледи 1180 коментарикоментари 0


Консорциумът, реализиращ проекта за Трансадриатическия газопровод ТАР, е изпратил покани до над 25 регионални търговско-промишлени палати в Северна Гърция, за да поиска от тях съдействие при намирането на фирми, които биха могли да съдействат за изграждането на газовите съоръжения на гръцка територия, съобщава сп. "Епикера".
Строежът на гръцката част на тръбата с дължина 868 километра, която ще тръгва от граничния пункт Кипи, област Еврос, до Италия, ще струва 1,5 млрд. евро. Предвижда се търговете за гръцката част на газопровода да бъдат обявени в края на тази година. Трасето ще бъде с дължина около 870 км, от които 543 км в Гърция, 205 км - в Албания, 115 км - по дъното на Адриатическо море и 5 км в Италия.
Проектът за ТАР, разработен през 2003 г. от швейцарската компания EGL Group, предполага транспортиране на газ от Каспийския регион в Европа. Пропускателната способност на ТАР е
10 милиарда кубически метра годишно, максималната е 20 милиарда. Газопроводът ще започва в Гърция, ще прекоси територията на Албания и Адриатическо море и по-нататък ще стига до Италия. В Италия и Гърция той ще бъде включен във вече съществуващата газопреносна инфраструктура. Основен източник за захранване на ТАР ще е газ, който се предвижда да бъде доставян от находището "Шах Дениз" в Азербайджан. През 2013 г. консорциумът "Шах Дениз" избра ТАР за маршрут на транспортиране на своя газ до европейските пазари.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg