EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

Търг за международното летище в Атина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търг за международното летище в Атина

mail14:30 | 23.10.2013прегледи 664 коментарикоментари 0


Гърция стартира през ноември тръжна процедура за приватизацията на международното летище в Атина "Елефтериос Венизелос, съобщава в. "Катимерини". Наддаването ще е за 55 на сто от акциите на държавата. До преди няколко месеца гръцката държава възнамеряваше да пусне на търг 30 на сто от нейните акции. Досега интерес към приватизацията са проявили китайски инвеститори, канадската компания PSP и частни фондове. Очаква се гръцката агенция за приватизация да даде ход на преговори с компаниите, имащи интерес към покупката на летището, което също пострада от кризата.
Гръцката държава притежава 55 на сто от акциите на летището, а Хохтийф - 13 на сто, след като наскоро германската компания продаде 27 на сто от притежаваните от нея акции. Агенцията за приватизация проучва също и възможността за удължаване с 15 до 20 години на срока на концесионния договор за експлоатацията на летището.

Целта на агенцията е споразумение за приватизацията на летището да бъде постигнато до средата на 2014 г. Приватизацията е сред условията на международните кредитори за продължаване на спасителното фининсиране на Гърция. Наскоро министърът на финансите Янис Стурнарас обяви, че приватизационната програма на правителството се изпълнява успешно, и че сделките по нея са донесли приходи в размер на 3,5 млрд. евро, от които в хазната вече са влезли 1,9 млрд. евро. Той каза още, че предстоят приватизационни търгове за компаниите, управляващи пристанищата в Пирея и Солун, за
регионалните пристанища, за автомагистрала Егнатия, за гръцките пощи (ЕЛТА) и за други държавни обекти.

 


Тагове: Атина, летище, тръг
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg