EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Тъмното минало на "Адидас"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тъмното минало на "Адидас"

mail13:40 | 22.08.2019прегледи 1022 коментарикоментари 0


Навършиха се 70 години от създаването на прочутата фирма "Адидас". Повод да припомним за една тъмна страница от историята ѝ: Адолф Даслер, основателят на "Адидас", е произвеждал и гранатомети. Гранатомети за Хитлер.

Едва ли има някой, който да не познава емблемата на "Адидас". Тя е символ на прочутата германска марка-производител на спортни стоки, която е прославила Германия не по-малко от "Мерцедес" например. На 18 август "Адидас" отбеляза 70-годишнината от създаването си: именно на този ден през 1949 година е направена регистрацията на фирмата, чието име се образува от началните букви на името и фамилията на нейния основател - германския предприемач Адолф (Ади) Даслер. Но всичко започва много по-рано - повече от 20 години преди тази дата.

Звездният час на братята Даслер

Берлин, август 1936 година. В нацистка Германия Летните олимпийски игри са в разгара си. На столичния олимпийски стадион текат състезанията по лека атлетика. Спортистите-спринтьори са на пистата и след стартовия сигнал се втурват към заветната победа.

Шампион става тъмнокожият атлет от САЩ Джеси Оуенс. Той печели цели четири златни медала и влиза в историята като най-забележителния участник в игрите. Триумфът на афроамериканеца нанася символичен удар на расовата теория на нацистка Германия. А най-пикантното е това, че Оуенс грабва победата с маратонки, произведени от специализираната фабрика за спортни обувки "Братя Даслер", която е основана през 1924 в Херцогенаурах в Бавария от братята Адолф и Рудолф Даслер. След победата на Оуенс за братята Даслер и техните маратонки се разчува из целия свят.

Оръжия за Хитлер

Братята Даслер обаче са произвеждали не само спортни стоки. След като нацистите идват на власт, двамата се присъединяват към Националсоциалистическата германска работническа партия (НСДАП), а по време на Втората световната война фабриката им прекратява изработката на обувки и преминава към производството на противотанкови оръжия, станали известни под името "Панцершрек". Тези противотанкови оръжия са можели да стрелят на 180 метра дистанция и да пробият 20-сантиметрова броня. В преоборудвания завод се използвал принудителен труд: на конвейера работели както шивачки, които набързо трябвало да се преквалифицират, така и френски военнопленници.

Спасението на фабриката

Когато през април 1945 американските войски влизат в Херцогенаурах, първата им работа е да насочат танковете си към фабриката на Даслер. Но в този момент от къщата излязла жената на Ади - красавицата Кете Даслер. Използвайки целия си чар, тя се заговорила с войниците и в крайна сметка успяла да ги убеди, че семейството ѝ винаги е искало само едно - да произвежда спортни обувки. Но нацистите ги били принудили да се занимават с оръжия.

А когато разбрали, че самият Джеси Оуенс е побеждавал с маратонки "Адидас", американците изпаднали във възторг. Така фабриката била спасена. А малко по-късно Даслер били засипани с поръчки от Америка - за баскетболни и бейзболни обувки, както и за спортни обувки с хокейни кънки.

Краят на семейното предприятие

Семейното предприятие се възстановява, но завърналият се у дома Рудолф, който бил призован в армията в рамките на "тоталната мобилизация" през 1943 година, а след това бил арестуван от Гестапо за дезертьорство, се скарал с Ади - при това завинаги. Братята и преди са имали сериозни спорове, но и до днес не се знае каква е била причината за последния им конфликт. Вероятно нещо твърде лично. В резултат семейното предприятие са разделя на две: Ади създава марката "Адидас", а брат му Рудолф - концерна "Пума".

Днес "Адидас" и "Пума" са големи холдинги, които се конкурират. Централите им и до ден-днешен се намират в Херцогенаурах - родния град на братята Даслер. Но са разположени на двата бряга на реката, която минава през града./Дойче Веле

*****


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg