EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция ще купува газ от Иран

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция ще купува газ от Иран

mail15:39 | 01.08.2018прегледи 744 коментарикоментари 0


Турция няма намерение да се отказва от доставките на газ от Иран заради намеренията на САЩ отново да въведат санкции срещу Техеран. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ТАСС.
      Казвал съм преди време на предишния президент на САЩ Барак Обама: "Извинете, но ние купуваме газ от Иран. Откъде още да го получа, ако не от Иран? Моите граждани ще измръзнат през зимата без него и какво да правя аз тогава? Същите тези думи казах и на сегашния стопанин на Белия дом Доналд Тръмп", посочи Ердоган, цитиран от турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
      Преди няколко дни турският президент заяви, че е против скъсването  на икономическите връзки с Иран. Той изтъкна, че искането на САЩ за скъсване на връзките на някои държави с техен "съсед и стратегически партньор" е насочено срещу независимостта на държавите.   
      Американският президент Доналд Тръмп заяви през май, че  Съединените щати се оттеглят от иранското ядрено споразумение и ще наложат отново санкции на Техеран. Администрацията му заплаши другите страни със санкции, ако не прекратят вноса на ирански петрол до началото на ноември.

Междувременно Турция и Иран постигнаха споразумение за преминаване към разплащания в национални валути. Това съобщи иранската агенция Тасним, като цитира иранския заместник-министър на промишлеността, мините и търговията, предаде ТАСС. Одобрено бе решението за използване на турската лира и иранския риал в двустранната търговия между Иран и Турция, това ще се извършва чрез банки на двете страни, каза заместник-министърът на промишлеността Садег Наджафи. Макар че някои частни банки може да решат да не се присъединят към реализирането на тази идея, съществуват различни способи за водене на търговията, каза той.Наджафи каза още, че не изключва възможността за преминаване към разплащания в електронна валута.  Решението за водене на търговията между Турция и Иран в национални валути бе обявено по време на посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Иран през октомври м. г. 


Тагове: Турция, Иран, газ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg