EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция: Три емблематични жени депутатки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция: Три емблематични жени депутатки

mail17:30 | 11.06.2015прегледи 1694 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg
Голямата изненада на изборите в Турция безспорно е пробивът на Прокюрдската Народна демократична партия, както и фактът, че за първи път представители в парламента ще имат и ромската и язидската общност. Не по-малко важно е обаче да се обърне внимание на значителното присъствие на жените – в новия турски парламент те са 96 от общо 550 народни представители. За сравнение в предишния парламент броят на жените бе едва 79. RFI направи портрети на три от най-емблематичните турски депутатки.

Селина Доган (Selina Doğan) е адвокат. Тя бе избрана от Истанбул от листата на основната опозиционна партия Републиканска народна партия (РНП). Забележителното е, че е с арменски произход – освен нея, има още две арменски депутатки от прокюрдската партия и Партия на справедливостта и развитието. Селина Доган е отявлен защитник на човешките права, а заедно с нея общият брой на жените-депутати от РНП е 20.

Фелекнас Уча (Feleknas Uca) от Прокюрдската Народна демократична партия (НДП) бе избрана от Диарбекир. Родена е в Германия в кюрдско язидско семейство. Тя е опитна в политиката, тъй като от 1999 до 2009 година е евродепутат от Германия от групата на социалистите. Влиза в Европарламента едва 22-годишна. Заедно с нея групата на НДП се състои от 31 жени и за първи път представител на язидската общност.

Представител на Партията на справедливостта и развитието е Лейла Шахин (Leyla Şahin). Нейното име се свързва с важно решение на Европейския съд за правата на човека от 2005 г. Тогава съдът реши, че забраната за носене на забрадки в университетите, срещу което протестира младата Лейла Шахин, не нарушава Европейската конвенция за правата на човека. По-късно управляващата Партия на справедливостта и развитието отмени забраната, а през октомври 2013 г. в турския парламент влязоха първите забрадени депутатки. Сред останалите общо 41 нови депутатки от тази партия 19 носят забрадки, сред които и Лейла Шахин.
 

Снимка: https://global.tbmm.gov.tr


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg