EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция сондират за газ от Кипър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция сондират за газ от Кипър

mail17:30 | 26.02.2014прегледи 1411 коментарикоментари 0


Две турски компании са сондирали кипърското правителство за възможността да се извършва пренос на природен газ до Турция. Според източници на кипърския гръцки в. "Филелефтерос" представители на две компании са посетили Кипър поотделно и са имали разговори в кипърското министерство на енергетиката и външните работи.
На срещите турските представители са поискали да бъдат информирани за възможността да се пренася газ от изключителните икономически зони на Кипър и Израел до Турция.  Въпросните представители, които не били турски граждани, са заявили своя интерес и са представили експертни оценки, свидетелстващи, че преносът на газ през територията на  Кипър до Турция е икономически по-изгоден, отколкото по море /през кипърската икономическа зона/.
По същия въпрос представител на Израел, посетил наскоро Кипър, е поискал от Никозия да изрази позицията си. Кипърското правителство дало да се разбере на всички свои събеседници, че не обсъжда такъв сценарий преди да бъде решен проблемът за разделения остров. То показало на всички заинтересовани страни, че без да е решен кипърският проблем не  може изобщо да се обсъжда такъв сценарий. Изданията твърдят, че американската компания Добъл енерджи и израелската Делек също се заели да проучат въпроса за пренос на природен газ през ТУрция.  В. "Политис" пише, че чужди коммпании, развиващи дейност в кипърската икономическа зона, са започнали да обсъждат с Турция въпроса за пренос на природен газ. Интересът се породил, след като кипърският президент Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу постигнаха договореност на 11 февруари за започване на преговори за обединение на острова.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg