EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Турция свали основната си лихва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция свали основната си лихва

mail17:15 | 30.10.2019прегледи 982 коментарикоментари 0


Централната банка на Турция намали изненадващо силно основната си лихва с 250 базисни пункта (2,5%) до ниво от 14%, удължавайки по този начин цикъла на разхлабване на паричната и лихвена политика. Това става с оглед на по-ниската инфлация и по-стабилната лира, след като Вашингтон отмени наложените на Анкара санкции заради турската военна операция в Сирия.

Банката понижи референтната си едноседмична репо лихва от досегашните 16,5%, като това представлява третото намаляване на ставката през настоящата година.

През юли централната банка намали много агресивно основната си лихва от 24% до 19,5%, за да съживи икономиката на Турция, засегната от рецесията след валутната криза през миналата година.

Решението изненада редица икономисти и анализатори, които очакваха по-умерено понижаване на лихвената ставка със 100 базисни пункта до 15,5%, визирайки забавящата се инфлация в страната и след като решението на САЩ да отмени наложените спрямо Анкара последни санкции във връзка с турската военна операция в Сирия доведе до стабилизация на турската лира.

Очакванията за това ново разхлабване на лихвената политика първоначално бяха ограничени, след като започналата на 9-и октомври операция "Извор на мира" в северна Сирия доведе до поевтиняване на турската лира и до нови американски санкции.

Графика долар / турска лира

Турската лира обаче успя да се възстанови от първоначалните загуби, след като през миналата седмица Вашингтон избра доста облекчен набор от санкции, а тази сряда президентът на САЩ Доналд Тръмп дори ги отмени.

Миналата година валутната криза в Турция, при която местната валута се обезцени с 30% спрямо щатския долар, допринесе до ръст на инфлацията над 25% и това накара Турската централна банка да повиши рязко лихвените ставки. От тогава насам обаче инфлацията в страната започна да отслабва, като през септември достигна "едва" 9,26%. Но централната банка на Турция очаква тя да се ускори отново към 13,9% до края на годината, след като така изчезнат т.нар. базови ефекти.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg