EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция планира оръжеен износ за $ 4 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция планира оръжеен износ за $ 4 млрд.

mail17:40 | 10.03.2022прегледи 1078 коментарикоментари 0


Турция иска да изнесе оръжия за над 4 млрд. долара през 2022 г. Това заяви ръководителят на отбранителната индустрия, като отбеляза, че страната е сред водещите държави по отношение на разработването на технологии за безпилотни летателни апарати.

Дронът "Байрактар" е символ на турската оръжейна индустрия

„Приходите от износ надхвърлиха 3 млрд. долара през 2021 г., а тази година се стремим към износ за над 4 млрд. долара", заяви Исмаил Демир в интервю за CNN Türk, като добави, че доставките в отбранителния сектор имат потенциал да нараснат експоненциално през 2024 и 2025 г.

Той прогнозира нарастващ интерес към турските отбранителни продукти през следващите години, като заяви, че експортните резултати на отрасъла са на път да се повишат бързо.

Демир цитира търсенето на разработените на местно ниво учебни самолети Hürkuş. "Веднага започнахме да изнасяме Hürkuş, в момента подписваме други експортни сделки... говоря за повече от една държава", каза той, като отказа да назове държавите, с които са сключени такива споразумения.

Що се отнася до мястото на местната отбранителна индустрия в световен мащаб, Демир заяви, че Турция е сред 10-те първенци в света.

"Що се отнася до безпилотните летателни апарати, Турция е особено силна в технологиите за безпилотни летателни апарати, както и за въоръжени безпилотни летателни апарати. Турция се нарежда сред първите три държави в света по отношение на въоръжените дронове", каза той и добави, че страната е силна и в областта на системите за насочване и ракетните системи.

В момента се работи по разработването на първия местен боен самолет и по този проект работят около 4000 души, според Демир.

Той подчерта, че се очаква местният боен самолет да излезе от хангара през 2023 г. и да извърши първия си полет през 2025 г.

Доставките на разработените на местно ниво хеликоптери Göktürk ще започнат тази година, а след това ще последват още доставки, каза Демир.

През 2002 г. износът на турската отбранителна промишленост възлизаше на едва 248 млн. долара, а през 2011 г. за първи път надхвърли границата от 1 млрд. долара. През следващите години износът нарасна, като през 2019 г. достигна 3,07 млрд. долара. Въпреки последиците от пандемията от COVID-19, през 2020 г. доставките възлизат на 2,3 млрд. долара. Миналата година отбранителната промишленост генерира 3,22 млрд. долара приходи от износ. /БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg