EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Турция: Лимит за храни на по-ниски цени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция: Лимит за храни на по-ниски цени

mail18:01 | 28.02.2019прегледи 873 коментарикоментари 0


Държавните павилиони за храни в някои от турските големи градове започнаха работа от сряда, като наред със зеленчуци, те предлагат  ориз, нахут и леща на по-ниски цени. Така правителството действа преди местните избори на 31 март,  тъй като растящите пазарни цени удариха джобовете на гражданите, съобщава ДПА. Състоянието на икономиката и преди всичко високата инфлация остава сериозен проблем  за страната. Инфлацията при цените на храните достигна до 31% през януари според данни на Турския статистически институт (ТюркСтат).  Всички количества ориз, леща и нахут бяха разпродадени за няколко часа рано сутринта, съобщи продавач в един от павилионите на истанбулския площад Таксим.

При продажбата беше поставено ограничение от 2 килограма на човек за лещата и нахута и от 5 килограма за ориза. И трите продукта са основни в менюто на турските домакинства. Храната заема една трета от потребителската кошница на ТюркСтат за измерване на инфлацията на потребителските стоки, която надхвърля 20 % през последната година. 

Правителството започна да продава зеленчуци направо от фермите на 11 февруари, като заобикаля посредниците и се опитва да се конкурира с високите цени в супермаркетите и хранителните магазини. Повече от 2500 тона бяха продадени само в Истанбул през първата седмица, според информация на Анадолската агенция.

Миналата седмица президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че правителството ще увеличи асортимента на предлаганите продукти, например с почистващи препарати, и ще разшири инициативата след местните избори. Той обвини търговците, че "експлоатират" хората.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg