EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Турция: Инфлацията под 12%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция: Инфлацията под 12%

mail08:15 | 07.08.2020прегледи 773 коментарикоментари 0


Турската инфлация се понижи повече от очакваното през юли - до 11.76%, съобщава Турският статистически институт, цитиран от Reuters. С това се слага край на нарастващата тенденция при средните цени на дребно, която се наблюдаваше през последните два месеца.

На месечна база потребителската кошница от стоки и услуги поскъпва с 0.58% през юли, докато прогнозата на Reuters бе за скок до 0.9%. Според икономистите, взели участие в анкетата, годишната инфлация трябваше да се понижи до 12.1% през юли, след като нарасна до 12.62% месец по-рано.

Производствената инфлация се увеличи до 1.02% на месечна база и 8.33% на годишна, показват данните.

Турската статистика обяви още, че производствената активност се е ускорила с най-бързото темпо за последните девет години. Новите поръчки за износ също са се повишили.

Към 10:50 ч българско време днес, след оповестяване на данните от статистическия институт, турската лира бе поскъпнала с 0.10% спрямо долара, като се обменяше за 6.9312 лири за долар.

Това се случва, след като миналата седмица лирата отслабна с близо 2% спрямо зелените пари на фона на решението на централната банка да не променя лихвения процент. Турската валута остана стабилна за почти целия месец юни, но със спада от миналата седмица сривът ѝ спрямо долара от началото на годината достигна 14.6%.

Улеснените условия за отпускане на кредити и увеличеното потребителско търсене подкрепиха по-бързото възстановяване на турската икономика, показа доклад на Истанбулската търговска камара миналата седмица. Както от гледна точка на производството, така и от страна на потреблението, „турската икономика регистрира V-образно възстановяване по отношение на икономическата активност“, става ясно от доклада, цитиран от Hurriyet Daily News.

Междувременно миналата седмица като антикризисна мярка бе намален и данък добавена стойност за няколко сектора, което се очаква това да доведе до понижение на цените, а оттам и до допълнителен спад на инфлацията.

Източник: https://www.economic.bg/


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg