EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция има три плаващи терминала

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция има три плаващи терминала

mail08:40 | 10.11.2023прегледи 721 коментарикоментари 0


Със своите три плаващи терминала за съхранение и регазификация (FSRU) на втечнен природен газ (LNG) Турция се нарежда на трето място в световния списък на страните с плаващи терминали, предаде Анадолската агенция (АА) за БТА.

Според последния доклад за втечнения природен газ за 2023 г. на Международния газов съюз (IGU) Бразилия е първа в световен мащаб с шест терминала, следвана от Индонезия с пет и Германия и Турция с по три.

По данни на Международния газов съюз в света има общо 43 плаващи терминала за съхранение и регазификация на втечнен газ в 26 страни.

Турция е една от малкото страни, разполагащи с три съоръжения, които са от решаващо значение за инфраструктурата и доставките на природен газ за страната - два от тях са управлявани от Турската петролна и газова компания „БОТАШ“ (BOTAS), а един от частния сектор, но и трите терминала работят с максимален капацитет. Турция посреща новия сезон с увереност, знаейки, че има достатъчно доставки на газ във време, в което търсенето на природен газ е високо.

Трите терминала са разположени на различни райони на Турция, като единият се намира в Измир на западния бряг, вторият е в най-южния град Хатай, а третият е в Сарос по североизточното крайбрежие на Егейско море. Компанията „БОТАШ“ управлява последните два терминала.

Корабът „Ертогрул Гази" – първият турски кораб с терминал за съхранение и регазификация.

Оперативният мениджър на кораба „Ертогул Гази" Хакан Бойраджъ каза пред Анадолската агенция, че морският терминал „Дортйол" в Хатай играе решаваща роля за доставките на газ в страната, тъй като управлява тръбопроводи за суров петрол от 1967 г., а от февруари 2018 г. управлява и терминал за съхранение и регазификация.

Корабът „Ертогул Гази" оперира на терминал Дортйол от края на юни 2021 г.

Говорейки за процедурата за прехвърляне на втечнен природен газ Бойраджъ поясни, че корабите, които пристигат от цял свят, застават на терминала и втечненият газ се прехвърля, когато два кораба са акостирали един до друг в съответствие с многобройните споразумения за доставка на втечнен газ, които „БОТАШ“ има с държавите износителки. Трансферът отнема приблизително 48 часа, а процесът на регазификация отнема около 4 дни.  

Вторият турски кораб за съхранение и регазификация на втечнен природен газ в Турция е с капацитет за съхранение на 170 000 кубични метра втечнен газ, които се равняват на 110 милиона стандартни кубически метра в газово състояние. Той може да доставя 28 милиона кубически метра газ на ден и може да се презарежда въз основа на обема на дневната регазисикация, ако е необходимо.

За две години и половина, откакто корабът се използва, са извършени 49 трансфера на втечнен природен газ от кораб на кораб, каза още Бойраджъ.

„По време на тези операции ние съхранихме 4,4 милиарда стандартни кубически метра втечнен природен газ на нашия кораб и регазифицирахме приблизително 4,3 милиарда стандартни кубически метра от съхранения втечнен природен газ“, допълни той.  

Бойраджъ потвърди, че корабът е готов за зимни операции с пълен капацитет, както по отношение на „БОТАШ“, придобивайки достатъчно природен газ, така и по извършване на цялата необходима поддръжка за пиковия пренос на природен газ.

През зимния сезон обикновено се наблюдава увеличение на трансферните операции от един кораб на месец през лятото до пет или шест кораба месечно през зимата.

Терминалът за съхранение и регазификация в Сарос – най-новият в Турция

Терминалът в Сарос допринася за сигурността на енергийните доставки в Турция, особено в региона на Мармара, където се намират големи градове, консумиращи природен газ, включително и Истанбул.

Терминалът е в експлоатация от декември миналата година. Той прехвърля газ към националната преносна система чрез тръбопровод с дължина 17 км, каза Али Кестане, оперативен мениджър на терминала в Сарос.

Съоръжението допринася за сигурността на енергийните доставки не само на Турция, но и на Европа, тъй като позволява гъвкавост на системата чрез дневния си капацитет – регазисикация на 28 милиона кубични метра.

Към днешна дата терминалът в Сарос е осъществил общо 10 операции за прехвърляне на втечнен газ между кораби. Всяка от операциите е с обем от около 160 000 кубични метра втечнен природен газ, каза още Кестане и увери, че съоръжението е напълно подготвено за интензивността на зимния период.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037