EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция: злато за ирански газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция: злато за ирански газ

mail09:00 | 29.11.2012прегледи 546 коментарикоментари 0


Турция започна да плаща със злато за внасяния от Иран природен газ, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки в. "Уолстрийт джърнъл Юръп".
"Отчитаното напоследък силно изтичане на злато - за милиардидолари - от турската икономика е заради плащането с благороднияметал за иранския газ", подчертава изданието. "Този факт е потвърден от вицепремиерът Али Бабаджан в писмен отговор на въпрос на депутати", се допълва в публикацията.
"Преминаването на двете страни към разплащане в злато за доставките на газ е резултат от санкциите на САЩ, които заплашват с жестоки мерки страни страни, използващи долара при търговия с Техеран. Преминаването към златни кюлчета позволи на Анкара да избегне "наказания" от страна на Вашингтон. Подобна търговия също така не нарушава режима на международни санкции, въведен срещу Иран", отбелязва вестникът. За първите девет месеца на тази година от Турция са изнесени рекордните 10,7 милиарда долара. От тях за Иран са заминали 6,4 милиарда долара в злато. В енергийния баланс на Турция делът на иранския газ е 18 процента.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg