EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Турция засилва ролята си на газово-нефтения пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция засилва ролята си на газово-нефтения пазар

mail09:45 | 20.12.2022прегледи 708 коментарикоментари 0


Българският министър Росен Христов бе единственият поканен чуждестранен министър на енергетиката за откриването на разширението на газохранилището в Силиври, Истанбул. Увеличаването на капацитета от  3,2 милиарда на 4,6 милиарда  кубически метра бе отбелязано с официална церемония от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

По думите на домакините това разширение превръща газохранилището в най-голямото в Европа и е важна стъпка за енергийна сигурност. Министър Христов поздрави турския президент, както и държавната енергийна компания Боташ, с която служебният министър води разговори за сътрудничество. 

Дни преди това Турция съобщи за откриване на нови запаси от нефт на стойност 12 милиарда долара в планината Габар, като това находище се оказва едно от десетте най-големи на сушата, открити през 2022 г.

"Ние произвеждаме 5000 барела на ден в четири кладенеца в този район, които имат много високо качество на нефта", заяви турският държавен глава.

Ердоган каза, че дневното производство на Турската петролна корпорация (Turkish Petroleum Corporation), което е било около 40 000 барела преди пет години, е нараснало на 65 000 барела сега.

Целта на Анкара е да увеличи дневното си производство на 100 000 барела до 2023 г., когато страната ще отбележи 100-годишнината от създаването на Турската република, чрез увеличаване на сеизмичните проучвания, повече сондажи и методи за подобряване на продуктивността, добави той.

"Докато много петролни и газови компании се отказаха от дейността си по време на пандемията, Turkish Petroleum ускори проучвателните и производствените си дейности. С още 34 открития само през 2021 г. добавихме още 71 милиона барела към сегашния си резерв", заяви Ердоган.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg