EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Турция: ЕС преведе само 1,78 млрд. евро за бежанците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция: ЕС преведе само 1,78 млрд. евро за бежанците

mail10:34 | 02.01.2018прегледи 9069 коментарикоментари 0


     Съществена част от средствата, обещани от Европейския съюз, за да се помогне на сирийските бежанци в Турция, не се използват активно за задоволяване на техните нужди, заяви турското министерство за ЕС, цитирано от Ройтерс.
        От 6-те милиарда евро, договорени в рамките на две споразумения от 2015 и 2016 г., само 1,78 милиарда евро са били преведени на турски министерства и международни организации, отговарящи за прилагането на проекти за бежанците.
        "Докато Турция е използвала над 30 милиарда долара от националните си фондове за нуждите на сирийците, които живеят в Турция от близо седем години, съществена част от 3-те милиарда евро, обещани от ЕС през ноември 2015 г., на практика не са били използвани."
        Според министерството от отпуснатите досега 1,78 милиарда евро 1,3 милиарда са отишли в международни организации 270 милиона - в министерството на образованието, 120 милиона - в министерството на здравеопазването, и 12 милиона във вътрешното министерство.
        "За съжаление, механизмът за използване на средствата от ЕС не работи бързо", отбелязва министерството.
        В миналото Турция настояваше, че ще бъде по-лесно, ако парите се дадат директно на правителството - нещо, което ЕС отхвърля с аргумента, че винаги насочва хуманитарните помощи към специализирани агенции и неправителствени институции, така че да отидат направо при нуждаещите се.
        В замяна на средствата за сирийските бежанци, безвизово пътуване и съживяване на усилията за присъединяване към ЕС, Турция се съгласи да сътрудничи за спиране на мигрантите, прекосяващи Егейско море към Гърция, и да приеме обратно онези, които не са получили убежище там.
        Отношенията между Турция и Запада обаче се влошиха през изминалата година, а европейски официални представители заявиха, че Турция има дълъг път пред себе си, преди да стане членка на ЕС или да получи безвизов режим.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg