EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Турция: Високоскоростната железница заработи отново

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция: Високоскоростната железница заработи отново

mail16:45 | 29.05.2020прегледи 882 коментарикоментари 0


След двумесечно прекъсване заради коронавируса високоскоростният влак отново потегли в четвъртък сутрин от Анкара за Истанбул, съобщава информационният сайт "Биргюн". По повод подновяването на услугите на високоскоростната железница на гарата в Анкара се състоя церемония по изпращането на първия влак за Истанбул, на която присъства и министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу.

"Няма увеличение на цената на билетите поради това, че влаковете работят при капацитет от 50 на сто", увери Караисмаилоглу. Стандартната цена на билетите за скоростния влак е 70 лири (9,40 евро) по линията между Анкара и Истанбул, посочва БТА. 

Намаленият капацитет е с оглед на мерките за социална дистанция и изолация, които се препоръчва да бъдат спазвани, за да се попречи на разпространението на коронавируса. За да се качат на влака, пътниците трябва да са си осигурили специален код чрез мобилно приложение. Задължително е носенето на предпазни маски, а във влака няма да бъдат допускани лица, които имат симптоми на вирусно заболяване.

Преди да бъде спрян от движение заради коронавируса скоростният влак обслужваше 25 хиляди пътници и извършваше между 44 и 48 курса всеки ден. Тези курсове са по маршрутите Анкара-Истанбул, Анкара-Кония, Анкара-Ескишехир и Кония-Истанбул.

От днес обаче курсовете се намаляват до 16, като влаковете ще пътуват по същите линии сутрин и вечер, отиване и връщане.

Турската високоскоростна железница развива скорост до 300 км/ч. Мрежата, обслужвана от скоростните влакове, все още е в процес на изграждане в Турция, като министерството на транспорта и инфраструктурата си поставя за цел да я разшири до 10 хиляди километра до 2023 г


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg