EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция: България в топ 3 на туристите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция: България в топ 3 на туристите

mail14:15 | 02.11.2020прегледи 701 коментарикоментари 0


България излиза на трето място по посещения в Турция през тази година. От началото на 2020 г. до края на август над 532 000 българи са посетили страната, заяви за TravelNews Бюлент Басиоглу, председател на Асоциацията за насърчаване на туризма в Одрин. На първо място е Германия с над 789 000 туристи, а на второ – Русия с над 772 000 туристи. След нас са Украйна и Великобритания. Спадът на българите е около 70% спрямо същия период на миналата година, когато сме били на четвърта позиция. По-голямата част от българите посещават Одрин, където пазаруват, посочи Басиоглу. Според него градът и хотелите са пълни от петък до неделя.

След премахването на забраната и карантината от България за пътуване до Турция, от 1 септември 2020 г. започнаха да идват отново много туристи в Одрин. Това предизвика интензивност през граничните пунктове Капъкуле (Капитан Андреево) и Хамзабейли (Лесово), каза Басиоглу. Българите пътуват със собствени автомобили и чрез организирани екскурзии със автобуси.

Турция е посетена от 7 255 000 туристи от началото на годината до края на август, показват данните.

Председателят на Асоциацията за насърчаване на туризма в Одрин в интервю пред TravelNews

Г-н Басиоглу, Колко българи имате в Одрин всеки уикенд?

След премахването на забраната и карантината от България за пътуване до Турция, от 1 септември 2020 г. започнаха да идват отново много български туристи в Одрин. Това предизвика интензивност през граничните пунктове Капъкуле (Капитан Андреево) и Хамзабейли (Лесово). Българите пътуват със собствени автомобили и чрез организирани екскурзии с автобуси. Ранните часове на граничните пунктове са пълни с българи, които идват на пазар в Одрин. Иначе според временните данни на турската национална полиция и турския статистически институт, броят на чуждите туристи в нашата страна през първите 8 месеца на 2020 г. (януари-август), е над 7 млн., което е спад от около 75% в сравнение с първите 8 месеца на 2019 г. България е на трето място със 7,34% от всички посетители или са пристигнали 532 417 човека. Само през август са дошли над 79 000 българи в Турция.

Какво най-много пазаруват българите в Одрин?

Посетителите от България в Одрин обикновено предпочитат текстилни, почистващи и хранителни продукти. В същото време може да се каже, че българите с личните си превозни средства купуват горива, леки промишлени стоки и мебели. Малките магазини за продажба на храни и почистващи материали, особено в района на Бостан, са едно от предпочитаните места. Поевтиняването на турската лира и разликата с лева и еврото направи тези продукти икономически по-привлекателни за българските граждани. По-конкретно най-много се търсят всички видове облекла, маслини, тоалетна хартия, зехтин, лекарства и др. Българите, които идват на Улус Базар, който се провежда всеки петък в Одрин, е известен като „пазарът на висшето общество“ и е много популярен. На него можеш да задоволиш всичките си ежедневни нужди. Историческите покрити базари и двата нови търговски центрове Erasta и Margi в Одрин също привличат вниманието на туристите.

Отсядат ли българите в хотелите в Одрин или се прибират?

Въпреки че повечето български посетители в Одрин са на екскурзия, има и такива, които избират да отседнат в хотелите. Особено в петък и събота вечер има ръст на гостите от България в местата за настаняване. В момента имаме резервации до края на декември и се надяваме границите между двете страни да останат отворени. Всъщност много места за хранене и хотели са резервирани за новогодишните празници от туроператори, които са базирани в България. Нашата асоциация от дълго време се опитва да се свърже с туроператорите от вашата страна, които водят гости, за да си сътрудничим още по-задълбочено.

Как се отразява посещението на толкова много българи в Одрин на икономиката на града в условията на пандемията?

След отварянето на границите и премахването на карантината, благодарение на туристите, идващи отново в Одрин от България, започнаха подобрения както по отношение на икономиката, така и на търговията. Във времена на пандемия от COVID-19, посетителите от съседна България намаляват проблемите на одринските търговци, които преживяват икономически трудни времена. След забраните за пътуване се наблюдава значително увеличение на броя на гостите от България в петък и събота. Към този момент има добра инерция както за хотелиерите, така и за другите сектори. Нашият приоритет разбира се, е да запазим местната икономика жива.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg