EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция: 4% ръст за икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция: 4% ръст за икономиката

mail10:01 | 01.06.2023прегледи 919 коментарикоментари 0


Турската икономика е нараснала с 4 процента на годишна основа през първото тримесечие на годината, малко над очакванията, отчитайки значителен растеж въпреки опустошителните земетресения през февруари в страната. Това сочат данни на турския статистически институт, цитирани от Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) за първото тримесечие е нараснал с 0,3 на сто спрямо предходното тримесечие с отчитане на сезонните и календарни фактори.

Прогнозите, според анкета на Ройтерс, бяха за растеж през първото тримесечие от 3,9 на сто. Проучването прогнозира, че турската икономика ще нарасне с 2,8 на сто тази година.

Курсът на турската лира се понижи днес рекордно спрямо долара за трети пореден ден. Лирата изгуби 1,5 на сто от стойността си, достигайки рекордните 20,75 лири за долар. Тази година турската валута поевтиня с 10 процента.

Миналата година инфлацията в Турция достигна над 85 процента, отчитайки най-висок растеж за последните 24 години. Скокът на цените бе предизвикан от нетрадиционната парична политика, насърчавана от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за намаляване на лихвените проценти въпреки високата инфлация.

Вниманието сега е насочено към това кого ще назначи Ердоган, който спечели в неделя трети президентски мандат, в ръководния си икономически екип и дали ще има промени в икономическия курс на страната./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg