EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция: $17 млрд. увеличение на валутните резерви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция: $17 млрд. увеличение на валутните резерви

mail08:35 | 16.08.2023прегледи 677 коментарикоментари 0


Брутните резерви на турската централна банка са се увеличили със 17,1 млрд. долара през последните два месеца, съобщава турската частна телевизия НТВ.

По данни на Централната банка на Република Турция брутните резерви, които в края на май 2023 г. са били 98,5 млрд. долара, са нараснали на 115,6 млрд. долара към 4 август. 

Министърът на финансите и държавната хазна Мехмет Шимшек заяви, че натрупването на резерви ще продължи.

"През последните два месеца е отчетено увеличение на резервите със 17,1 млрд. долара. През този период нетните резерви нараснаха с 20,1 млрд. долара до 15,7 млрд. долара", посочи министърът в пост в социалните медии. "Ще продължим да трупаме резерви, докато пазарните условия го позволяват", добави Шимшек.

По данни на Централната банка на Република Турция през седмицата до 4 август общите резерви са се увеличили с 1,817 млрд. долара в сравнение с предходната седмица - от 113,77 млрд. долара до 115,59 млрд. долара. 

Възходящата тенденция при резервите се запазва вече осма поредна седмица, отбелязва НТВ.

Същевременно, рейтинговата агенция Мудис (Moody's) съобщи, че новият икономически екип на Турция се е ангажирал с намаляване на инфлацията и външните дисбаланси и перспективата на страната, която е стабилна, може да стане положителна, предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

В съобщението на Мудис се казва, че Турция „е обещала да се върне към по-ортодоксални икономически политики" след преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган през май.

Агенцията задържа кредитния рейтинг на Турция на ниво B3, стабилно, което се счита за спекулативно и рисково ниво.

В съобщението си Мудис казва: „Новият икономически екип се ангажира да намали инфлацията, да намали големите външни дисбаланси на Турция и да осигури данъчна дисциплина и започна постепенно да коригира посоката на паричната и данъчната политика. Преминаването към по-ортодоксално, основано на правила и предсказуемо правене на политика е положително и идва по-рано, отколкото очаквахме.“

Рейтинговата агенция също така отбеляза, че централната банка на Турция е започнала да се връща към по-ортодоксална паричната политика, увеличавайки постепенно лихвения процент от 8,5% на 17,5%.

Мудис каза, че се очаква банката да продължи да затяга мерките. 

Турският министър на хазната и финансите Мехмет Шимшек каза, че Турция е решена да прилага политики, основани на правила, в съответствие с международните норми, за да гарантира макрофинансова стабилност и да повиши устойчивостта си на сътресения. „Вярваме, че това ще рефлектира върху нашия кредитен рейтинг“, добави той.

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg