EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция: $155 млн. заем за нов зелен фонд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция: $155 млн. заем за нов зелен фонд

mail08:57 | 15.12.2023прегледи 1231 коментарикоментари 0


Световната банка ще предостави заем на стойност 155 милиона долара на Банката за индустриално развитие на Турция (TSKB) за новосъздадения зелен фонд на страната, предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

Финансирането е предоставено под гаранцията на турското министерство на хазната и финансите, съобщи Банката за индустриално развитие на Турция.

Зеленият фонд на Турция (Türkiye Green Fund, TGF) e инвестиционен фонд за рисков капитал, създаден, за да осигури зелено финансиране на бизнеса, да насърчи инвестициите в зелени технологии и да разнообрази финансовия сектор.

Прогнозите са, че фондът ще достигне общ капитал от 405 милиона долара, 100 милиона от които ще бъдат на ниво фонд и 150 милиона на ниво компания, в допълнение към заема от Световната банка.

Керем Дьонмез, генерален директор по външноикономическите връзки на Министерството на хазната и финансите, каза: „Вярвам, че проектът за зелено финансиране на Турция ще бъде движеща сила за постигане на нашите цели за зелено развитие“.

Проектът ще създаде значителни нови възможности за инвестиции в рисков капитал и ще допринесе за развитието на капиталовите пазари на Турция, добави Дьонмез.

Умберто Лопес, директор на Световната банка в Турция, каза: „Проектът за зелено финансиране в крайна сметка ще подкрепи прехода към нисковъглеродна и устойчива на климата икономика, ще допринесе за диверсификацията на финансовия сектор и ще подпомогне развитието на вътрешни източници на дългосрочно финансиране, капиталови пазари и създаване на работни места“.

Главният изпълнителен директор на Банката за индустриално развитие на Турция Мурат Билгич каза: „С този фонд ние се стремим да увеличим разнообразието, количеството и най-важното - мултиплициращия ефект на ресурсите за финансиране на климата на нашите капиталови пазари.“

Билгич отбеляза, че Зеленият фонд на Турция ще бъде първият инвестиционен фонд за рисков капитал в Турция и в света, посветен на зелената и приобщаваща трансформация, финансиран чрез заеми.

Зеленият фонд на Турция ще се управлява от Maxis Private Equity Portfolio Management A.S., една от най-големите компании за управление на активи в Турция и организация за изпълнение на самия проект.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037