EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Турското правителство критикува Moody's

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турското правителство критикува Moody's

mail10:40 | 26.09.2016прегледи 676 коментарикоментари 0


Както стана ясно агенция Moody`s намали дългосрочния кредитен рейтинг на Турция от Baa3 до Ва1 със стабилна прогноза. Като главни причини да се вземе това решение агенцията посочва рисковете, свързани с нуждата на Турция от външни заеми, а също отслабването на влияещи на финансовите рейтинги показатели на страната. През юли турският президент Реджеп Ердоган  остро критикува оценките на международните рейтингови агенции. По думите му понижаването след опита за военен преврат на кредитния рейтинг на Турция от S&P е показало, че агенцията „е застанала на страната на превратаджиите, а не на демокрацията“. Тогава турският държавен глава посочи, че Moody`s не е направила това, което свидетелствало, че във финансовия сектор на Турция няма никакви проблеми с ликвидността.
Сега министърът на икономиката на Турция Нихат Зейбекчи излезе с остра критика към Moody`s, предава Anadolu Agency. Зейбекчи привлече вниманието към факта, че на фона на забавянето на темповете на световната икономика, икономиката на Турция е нараснала с 3,9 % в първата половина на годината. „За този период се е намалил дефицита в текущите операции на Турция. В същото време, за разлика от много страни, в Турция е фиксиран излишък на бюджета“, посочи Зейбекчи. Министърът също така отбеляза, че въпреки твърденията на Moody`s не са наблюдавани каквито и да е влошавания в частния сектор и в условията за външно финансиране на публичния сектор. „Ние ще продължаваме реформите, защитавайки политическата стабилност и подобрявайки работната среда“, подчерта ръководителят на Министерството на икономиката на Турция.

„Линията на стабилност в Турция продължава вече 14 години. Стабилността продължава, независимо от опитите за преврат. За тези години ние трикратно увеличихме мощта на Турция, и междувременно предотвратихме три опита за преврат“, заяви министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм.
Коментирайки позицията на Moody`s, Йълдъръм коментира: „Турция не е тази страна, чиято икономика може да се регулира с доклади на три или пет рейтингови агенции“. „Турската икономика е насочена към разцвета на 79 млн. граждани, внасящи принос в развитието и укрепването на стабилността на страната“, подчерта правителственият ръководител.

 


Тагове: Moody`s, Турция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg